Pământul se încălzeşte gradual, dar cercetătorii arată că valurile de căldură se măsoară eronat. De altfel, spun ei, nu doar căldura ne face să ne simţim mai încălziţi.
Din cauza schimbărilor de mediu şi a fiziologiei noastre, valurile de căldură se simt cu până la 10 grade Celsius mai fierbinţi decât arată măsurătorile, conform unui studiu.
Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA foloseşte temperatura aparentă, numită şi indexul căldurii, pentru a măsura cum ne fac condiţiile de mediu să ne simţim din punct de vedere fiziologic. Fizicianul Robert Steadman a calculat indexul căldurii în 1979, după ce a măsurat cum temperaturile diferite impactează fluxul sanguin în condiţii diferite de umiditate.
Aşadar, dacă nivelul de umiditate este, în medie, 70%, atunci corpul uman ar simţi, la umbră, temperatura de 20 grade Celsius ca fiind exact 20 de grade. La temperaturi mai ridicate, corpul ar începe să se bazeze pe capacitatea sa de a transpira pentru a se răcori. Astfel, temperaturile vor fi resimţite ca fiind mai ridicate decât sunt în realitate. Spre exemplu, 30 grade Celsius se resimt, de regulă, ca 34,5 grade Celsius. Dacă şi umiditatea creşte, atunci diferenţa e şi mai mare.
Asta deoarece, cu cât umiditatea este mai mare, cu atât e mai greu pentru corpurile noastre să folosească transpiraţia pentru a se răcori.
"De cele mai multe ori, indexul căldurii ne dă valorile corecte. Dar în cazuri extreme, cifrele sunt complet greşite", a transmis fizicianul David Romps, de la Universitatea din Berkeley, California, conform Science Alert.
De aceea, Romps şi colegul său de la Berkeley, Yi-Chuan Lu, au extins indexul căldurii pentru toate nivelurile de temperatură şi umiditate, ţinând cont şi de fiziologie.
"Tabelul original al indexului căldurii era limitat în ceea ce priveşte temperatura şi umiditate. Steadman lucrase corect din punct de vedere al fizicii, noi am vrut doar să extindem acest model la toate temperaturile, pentru a avea o formulă corectă", a spus Lu.
"Eu nu sunt specialist în fiziologie, dar se întâmplă multe lucruri cu corpul atunci când se încinge de-a binelea. Faptul că mai mult sânge ajunge în epidermă stresează organismul, pentru că este folosit sânge care ar fi ajuns, altfel, la organele interne. Sunt multe riscuri pentru sănătate în timpul valurilor de căldură extremă", a mai punctat Romps.
O "centură de căldură extremă" va acoperi în 30 de ani centrul Statelor Unite, din Louisiana, în sudul ţării, până la Lacul Michigan, în nord, traversând zona Midwest a ţării, potrivit unui nou raport publicat luni, relatează AFP.
Această zonă, în care trăiesc peste 100 de milioane de americani şi care acoperă un sfert din SUA, va experimenta în 2053 cel puţin o zi de căldură extremă pe an, cu o temperatură resimţită de peste 51 grade Celsius, potrivit acestui raport al organizaţiei non-profit First Street Foundation.
În prezent, în această situaţie se află doar aproximativ 50 de comitate americane, în care trăiesc 8 milioane de persoane. În 30 de ani însă, această situaţie va afecta peste 1.000 de comitate, mai ales în statele Texas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Illinois, Iowa, Indiana şi chiar în sudul Wisconsin.
Zona Midwest este afectată în special din cauza distanţei sale faţă de ocean, notează raportul, deşi sunt afectate şi alte regiuni mai mici de pe coasta de est şi din sudul Californiei. VEZI AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu