Octavian Jurma a oferit detalii despre Omicron, noua variantă a COVID-19, descoperită în Africa de Sud.
Octavian Jurma a subliniat că este puțin probabil ca varianta Omicron să poată ocoli complet protecția dată de vaccin, dar a spus că nu e exclus, deocamdată, ca eficiența vaccinurilor să scadă în fața acestei variante de SARS-CoV-2.
"Momentan știm că e extrem de infecțioasă. Analizele statistice arată că e cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât Delta. Deci e o tulpină care a evoluat în primul rând să ocolească imunitatea naturală dobândită după infectare, pentru că Africa de Sud tocmai a ieșit dintr-un val Delta devastator, asemănător celui din România, iar acest val nou apare la mai puțin de două luni, lucru care e atipic. În general durează cam șase luni până când scade suficient imunitatea după boală sau vaccinare, așa încât să fie un val.
Faptul că această tulpină a produs un val de infectări așa mare după Delta a fost un prim mare motiv de alarmă.
Apoi analiza tehnică a mutațiilor pe care le are această variantă a stârnit un val de îngrijorare fără precedent. Nici Delta nu a galvanizat așa tare comunitatea medicală cum a îngrijorat Omicron", a declarat Octavian Jurma, la B1 TV.
"Întrebarea stârnește îngrijorare. Dacă ocolește așa mult imunitatea naturală, că Africa de Sud e o țară la fel de puțin vaccinată ca România, atunci ce se întâmplă în țările cu rată mare de vaccinare? Cât de mare protecție e vaccinarea? Avem prime informații că și în Africa de Sud majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați, deci se pare că există un grad de protecție vaccinală relativ bună, dar nu suficient de bună să oprească această variantă să disloce varianta Delta, care e acum dominantă. Omicron a înlocuit Delta mult mai repede decât Delta a înlocuit Alpha", a mai spus Octavian Jurma.
Specialistul a spus că Omicron a acumulat mutații de la variantele de coronavirus Alpha, Beta, Gamma și de la Delta.
"Mai apar și niște mutații care au fost studiate doar în laborator, adică mutații teoretice care ar putea ocoli aproape complet vaccinul. Acesta e motivul major de îngrijorare, unul teoretic.
Omicron abia începe să circule. Delta și Delta Plus, inclusiv pentru România, sunt un pericol iminent pentru care ne vaccinăm. Omicron e puțin probabil că va putea ocoli complet protecția dată de vaccin, pentru că vaccinul e țintit specific pe această cheie cu care virusul intră în celulă. Deci e puțin probabil că Omicron va ocoli complet vaccinarea mai ales la cei vaccinați după boală sau cei care-și fac boosterul", a încheiat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu