Comisia Europeană a făcut apel marţi la Cei 27 să-şi coordoneze restricţiile de circulaţie în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a îngrijorărilor privind varianta Omicron, lansând din nou un apel la accelerarea campaniilor de vaccinare, relatează AFP.
'Este esenţial să menţinem o abordare în întregime coordonată' în restricţiile la frontiere şi în recomandările către călători pentru 'a garanta existenţa unor măsuri previzibile pentru cetăţeni', a subliniat comisarul european Stella Kyriakides cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai sănătăţii la Bruxelles.
Statele păstrează ultimul cuvânt în domeniul sănătăţii, ceea ce face să existe riscul reapariţiei unui mozaic de restricţii naţionale, ca la începutul pandemiei.
Pe plan sanitar, dincolo de portul măştii şi de distanţare, 'trebuie să păstrăm sau să restabilim măsurile ţintite şi inteligente de sănătate publică', în special odată cu apropierea Crăciunului şi a sărbătorilor de sfârşit de an, a pledat ea. Ea le-a cerut statelor membre 'să umple lacunele în materie de vaccinare' în condiţiile în care persistă între ţări importante disparităţi.
'66% dintre europeni sunt astăzi pe deplin vaccinaţi, dar în contextul unor variante mai contagioase, nu este suficient', a mai spus Stella Kyriakides. Apariţia Omicron necesită 'rapeluri', pentru că această nouă variantă este deja prezentă în 'peste jumătate din statele membre', a adăugat ea.
Primele date privind Omicron confirmă transmisibilitatea sa ridicată: Danemarca a semnalat în weekend o triplare a numărului de cazuri confirmate în 48 de ore.
Potrivit ultimului bilanţ al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), 212 cazuri au fost confirmate cu certitudine în UE şi ţările asociate (Islanda, Norvegia) până luni la prânz.
'Nu ştim încă totul despre Omicron. Este deci important să restrângem deplasările (către UE) pentru a menţine incidenţa acestei variante în Europa şi în Germania la un nivel pe cât de scăzut posibil', a declarat ministrul german al sănătăţii Jens Spahn la sosirea sa la Bruxellles.
Amploarea pandemiei de COVID-19 va fi primul punct pe ordinea de zi a summitului european de la 16 decembrie. Şefii de stat şi de guvern ar urma să ajungă la o înţelegere 'pentru a se asigura că restricţiile (anti-COVID) nu aduc atingere pieţei unice şi nu obstrucţionează într-un mod disproporţionat călătoriile între statele membre şi către Europa', potrivit concluziilor provizorii consultate de AFP, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News