Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global "foarte ridicat" de valuri de infecție care ar putea avea "consecințe grave" în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.
Agenția a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată și, în anticiparea creșterii numărului de cazuri, să "se asigure că există planuri" pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.
"Omicron are un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global global legat de noua variantă este evaluat ca fiind foarte ridicat".
Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a trece de protecția indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS.
"Creșterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravității, poate reprezenta o solicitare copleșitoare pentru sistemele de sănătate și poate duce la o creștere a morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu o acoperire vaccinală redusă", a precizat instituția.
Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecțiile au crescut vertiginos.
Japonia a anunțat luni că își va închide granițele pentru străini, cea de-a treia economie a lumii alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri împotriva noii variante Omicron, scrie Reuters.
Cu toate acestea, piețele și-au recăpătat calmul, investitorii așteptând mai multe detalii despre această variantă, după ce săptămâna trecută s-au prăbușit din cauza temerilor că aceasta ar putea aduce noi restricții.
Potențial mai contagioasă decât variantele anterioare, Omicron, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost descoperită în Australia, Belgia, Botswana, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, și Olanda.
Ar putea dura "de la câteva zile la câteva săptămâni" pentru a înțelege nivelul de gravitate al Omicron, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News