Reprezentanții OMS susțin că eradicarea coronavirusului nu este o țintă rezonabilă ce poate fi atinsă în acest moment.
Eradicarea globală a noului coronavirus nu este o ţintă rezonabilă ce ar putea fi atinsă în acest moment, a declarat duminică David Nabarro, trimis special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru combaterea pandemiei de COVID-19, informează DPA, scrie Agerpres.
"Omenirea va trebui să înveţe să coexiste cu acest virus, să îl împiedice să se răspândească şi să determine, apoi, apariţia unor focare ale bolii", a declarat David Nabarro pentru postul de televiziune britanic Sky News.
"Eradicarea sa nu este în prezent o ţintă rezonabilă pentru omenire", a mai spus acelaşi oficial OMS, adăugând că oamenii trebuie să facă în aşa fel încât să poată să trăiască alături de acest virus în perioada imediat următoare.
El a dezvăluit că o serie de raportări despre o nouă variantă a coronavirusului, descoperită recent în Nepal, sunt în prezent examinate de oamenii de ştiinţă.
"De fiecare dată când se produce o creştere bruscă a numărului de cazuri, în mintea oamenilor există gândul că este posibil să fi apărut o nouă variantă. Nu ar fi surprinzător", a adăugat oficialul OMS.
Considerând că acesta va fi "tiparul viitorului", David Nabarro a adăugat că "noul coronavirus nu va fi eradicat prea curând, pentru că vor apărea noi variante".
Până în prezent, la nivel mondial au fost raportate peste 172 de milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 3,7 milioane de decese asociate maladiei COVID-19, potrivit statisticilor OMS.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a invitat vineri pe cetăţenii străini care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 să viziteze Rusia pentru a primi, contra cost, unul dintre cele patru vaccinuri ruseşti, relatează AFP şi EFE, mai scrie Agerpres.
Am cerut guvernului ca până la sfârşitul acestei luni (...) să creeze condiţiile pentru vaccinarea contra cost a străinilor în ţara noastră, a spus Putin în intervenţia sa la Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. ”Atât timp cât nu vom avea acces generalizat la vaccinuri (...) pe toate continentele, riscul de epidemie nu va dispărea”, a remarcat preşedintele rus.
El consideră că există în continuare ţări care din motive politice resping vaccinurile ruseşti anti-COVID-19, deşi vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 96% şi, susţine Putin, nu există niciun caz mortal în urma folosirii vaccinului menţionat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci