OMS anunță că epidemiile de mpox (variola maimuței) pot fi controlate și oprite

foto: Freepik
foto: Freepik

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că epidemia de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) și din țările vecine poate fi controlată și oprită, dar acest lucru va necesita un efort financiar semnificativ. 

Potrivit OMS, este nevoie de 121 de milioane de euro pentru a finanța o intervenție internațională în următoarele șase luni. Această intervenție face parte din noul plan strategic global de pregătire și ripostă la mpox, care acoperă perioada septembrie 2024 - februarie 2025. Planul, lansat oficial de OMS, implică colaborarea cu statele membre și parteneri internaționali, inclusiv Centrele africane pentru prevenirea și controlul bolilor (Africa CDC).

Pentru a acoperi aceste nevoi financiare, OMS va lansa în curând un apel de strângere de fonduri. Până atunci, organizația a alocat deja 1,5 milioane de dolari din fondul său de rezervă pentru situații de urgență.

„Epidemiile de mpox din RDC și țările învecinate pot fi controlate și stopate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat oficial.

Răspândirea rapidă a virusului mpox, în special a noii variante (clada 1b) detectate inițial în RDC, a determinat OMS să declare pe 14 august cel mai ridicat nivel de alertă sanitară internațională. Aceasta este a doua oară când OMS recurge la o astfel de măsură pentru mpox, după o alertă similară din 2022 cauzată de clada 2b, care a fost ridicată în mai 2023.

De la începutul epidemiei globale de mpox în 2022, peste 100.000 de cazuri confirmate au fost raportate la OMS. Deși virusul continuă să circule la niveluri scăzute la nivel global, regiunea africană a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor, cu Republica Democrată Congo raportând 90% din totalul cazurilor din 2024, inclusiv peste 16.000 de cazuri suspecte și 575 de decese.

„Această recrudescență este rezultatul a două epidemii distincte în diferite părți ale țării, cauzate de două tulpini ale virusului mpox”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Răspândirea rapidă a cladei 1b a fost principalul motiv pentru care OMS a decis să declare o urgență de sănătate publică la nivel internațional.

Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, este o boală virală care se transmite de la animale la oameni și între oameni prin contact fizic. Simptomele includ febră, dureri musculare și leziuni cutanate, iar răspândirea sa rapidă reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică în regiune.

Germania va dona 100.000 de doze de vaccin împotriva mpox din stocurile militare pentru a ajuta la controlarea focarului de pe continentul african pe termen scurt, precum și pentru a oferi sprijin țărilor afectate, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german luni. La rândul lor, Și Statele Unite se alătură Africii.

Primul lot de vaccinuri împotriva variolei maimuței (mpox) destinate Africii, donate de Statele Unite, va ajunge în sfârșit pe continent săptămâna aceasta, la câteva săptămâni după ce au fost distribuite în alte regiuni ale lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel