De ce 21 de milioane de euro și nu 50? Este o întrebare ironică și retorică, în contextul revoltei publice la adresa Ministerului Sănătății care a decis ca reformele în sănătate din România, prevăzute în PNRR, să se facă prin asistența OMS. Alexandru Rafila a atras atenția public că OMS nu este o firmă, așa cum unora le place să spună, dar și că scandalurile artificiale ar putea avea un scop ascuns.
Peste 20 de milioane de euro merg către Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce a atras critici asupra ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS. Acesta, în urma avalanșei de atacuri lansată de către fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și, mai nou, de către deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a explicat, la Antena 3:
”Este vorba despre trei dintre reformele care trebuie implementate în cadrul PNRR. Este o asistență tehnică prevăzută în PNRR, bugetată cu un maximum de 50 de milioane de euro. Putea fi realizată de către Banca Europeană de Investiții (BEI), de către Banca Mondială și, la capitolul sănătate, era menționată și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Suma respectivă reprezintă fonduri nerambursabile primite de la Comisia Europeană în cadrul PNRR. În urma discuțiilor ce s-au purtat în cadrul Ministerului Sănătății, cu BEI, Banca Mondială și OMS, singura instituție care a acceptat să acorde asistență tehnică pentru toate cele trei componente, care sunt integrate - țin una de cealaltă, a fost OMS. Ca urmare, Guvernul României a adoptat un memorandum, în luna mai, care face posibilă acordarea acestei asistențe tehnice de către OMS”.
Reformele la care se referă asistența tehnică sunt, conform ministrului Sănătății:
- analiza serviciilor medicale - cum sunt decontate. ”Știți bine că-n România avem probleme legate de finanțarea activităților medicale” spune Alexandru Rafila, la acest punct.
- asigurarea resursei umane în sănătate, în următorii ani. ”Ne plângem tot timpul că avem probleme legate de specialiști, în diverse specialități, începând cu medicii de familie, Terapie Intensivă, ș.a.m.d” a continuat ministrul.
- integrarea prin digitalizare a activităților la nivelul instituțiilor sanitare și modul de conducere a instituțiilor sanitare, care trebuie realizat de un management profesionist.
Consultanța se va încheia în 2026, fiind contractată pe patru ani. ”OMS nu cred că este un partener care poate fi blamat sau care poate fi considerat o firmă, așa cum auzeam astăzi că este numită” a punctat Alexandru Rafila.
Cu privire la scandalul creat de Ghinea & co., Alexandru Rafila consideră că este ”pus în operă ca să împiedice funcționarea și realizarea acestui program, prin PNRR, mai ales că am reușit o economie substanțială, cred eu, de la 50 de milioane de euro la 21 de milioane de euro, de aprox. 60% a fondurilor alocate”.
Cei 29 de milioane de euro nu se pierd, sunt realocați, mai spune Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății afirmă că pentru ANDIS, Agenția Națională de Investiții în Sănătate, erau prevăzuți alți 25 de milioane de euro prevăzuți pentru asistență tehnică - propuși de vechea guvernare în PNRR. El se declară convins că din acei 25 de milioane, va fi folosită doar o mică parte. În momentul de față, a fost extinsă asistența tehnică pentru spitalele regionale, existând bani dintr-un exercițiu anterior, aprox. 12 milioane de euro, fiind un acord cu BEI în acest sens. Astfel, nu va fi necesar să fie folosită întreaga sumă de 25 de milioane de euro pentru ANDIS.
În ceea ce privește cei 29 de milioane de euro rămași, menționați anterior, ei pot fi folosiți în investiți, fără renegociere, spune Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, culisele acestui scandal sunt unele cu implicații mult mai mari se pare. O singură persoană s-ar fi ocupat de sănătatea din PNRR, o femeie care a venit de la BEI în Ministerul Sănătății, apoi s-ar fi reîntors în BEI. ”E adevărat. Asta mi s-a părut și mie culmea tupeului aș spune” a confirmat Alexandru Rafila sursele jurnalistului Adrian Ursu.
Alexandru Rafila a afirmat că se va îndrepta, în instanță, împotriva fostului ministru Cristian Ghinea și a parlamentarului USR Emanuel Ungureanu. Ministrul Sănătății a spus că se va consulta cu avocați, pentru că ”grosolănia și calomnia nu sunt demne pentru un parlamentar sau pentru un fost ministru”.
”Este o campanie deliberată, cu cel puțin două ținte, una este compromiterea PNRR, și este și un atac la persoană, probabil datorită faptului că sunt unul dintre membrii vizibili ai PSD” a acuzat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci