Potrivit OMS, serviciile destinate pacienţilor diagnosticaţi cu boli mintale au fost perturbate din cauza pandemiei de COVID-19.
Serviciile destinate pacienţilor diagnosticaţi cu boli mintale sau consum cronic de substanţe au fost perturbate la nivel mondial în timpul pandemiei de COVID-19, anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din această cauză se estimează că boala va provoca suferinţe suplimentare ce vor afecta numeroase persoane,transmite Agerpres, citând Reuters.
Doar 7% dintre cele 134 de ţări care au răspuns la sondajul realizat de OMS au raportat că toate serviciile de sănătate mintală erau în totalitate funcţionale, 93% raportând o reducere a serviciilor pentru diferite tulburări, a indicat organizaţia.
Suntem de părere că acesta este un aspect al COVID-19 trecut cu vederea; într-un anumit sens, o latură a provocărilor cu care ne confruntăm este că acesta este un domeniu mereu subfinanţat, a declarat Dévora Kestel, director al Departamentului de Sănătate Mentală şi Utilizarea Substanţelor din cadrul OMS.
Doar 17% dintre state au asigurat finanţare suplimentară pentru implementarea unor demersuri care satisfac nevoile în creştere în domeniul sănătăţii mintale în timpul pandemiei, a spus adăugat Kestel.
Estimăm, iar informaţiile preliminare indică acest lucru, că ar putea exista o creştere a numărului de persoane cu afecţiuni mintale, neurologice şi asociate abuzului de substanţe care necesită îngrijiri., a declarat Kestel.
În statele cu venituri medii şi ridicate, serviciile ambulatorii şi comunitare au fost cele mai afectate, a precizat OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu