OMS caută 'minţile cele mai strălucite' pentru a studia noi patogeni care trec de la animale la om

OMS caută 'minţile cele mai strălucite' pentru a studia noi patogeni care trec de la animale la om
OMS caută 'minţile cele mai strălucite' pentru a studia noi patogeni care trec de la animale la om

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că este în căutarea celor mai 'strălucite minţi ştiinţifice' pentru consiliere cu privire la investigaţii în domeniul noilor patogeni zoonotici (care trec de la animale la om) care ar putea declanşa următoarea pandemie, transmite Reuters. 

Lansând o solicitare de aplicaţii, OMS a precizat că Grupul său de Consiliere Ştiinţifică cu privire la Originile Noilor Patogeni va analiza şi progresul înregistrat de studiile cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019.

'Trebuie să adunăm cele mai strălucite minţi'

'Trebuie să adunăm cele mai strălucite minţi. Şi trebuie să avem o abordare multidisciplinară', a declarat Maria van Kerkhove, şefa departamentului pentru boli emergente şi zoonoze din cadrul OMS. Acest grup de consiliere ştiinţifică, anunţat de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, din luna iulie, va fi compus din 25 de experţi, care urmează să se întâlnească într-o primă şedinţă, desfăşurată în spaţiul virtual, la sfârşitul lui septembrie.

'În ultimii 20 de ani, mulţi astfel de patogeni au apărut pentru prima oară sau au reapărut: SARS, MERS, diferite gripe aviare, Zika, febra galbenă şi, desigur, SARS-CoV-2', a declarat van Kerkhove.

Van Kerkhove, un epidemiolog american şi coordonatorul tehnic al OMS în ceea ce priveşte strategia împotriva COVID-19, a reamintit faptul că a fost nevoie de mai mult de un an pentru a se stabili că dromaderul era gazda intermediară a virusului MERS (Middle East Respiratory Syndrome), ce provenea de la lilieci.

Cadru global de studii

Cercetătorii care vor face parte din acest grup vor trasa un cadru global de studii asupra animalelor, oamenilor, alimentelor, mediului, biosecurităţii şi protocoalelor pentru auditul laboratoarelor în momentul apariţiei unor noi agenţi patogeni, a mai precizat ea.

'Ţinând cont de (componenta) geopolitică, dorim să ne asigurăm că vom dispune de un cadru tehnic şi ştiinţific foarte solid... pentru data viitoare, pentru că va exista o dată viitoare', a mai susţinut ea.

Teoria OMS despre originile COVID-19: Primul PACIENT lucra în laboratorul din Wuhan

OMS ar fi descoperit originea COVID-19.  ”Acolo, virusul sare direct de la liliac la om”

Oficialul OMS Peter Embarek a sugerat că primul pacient cu COVID ar fi putut fi infectat de un liliac în timp ce lucra la un laborator din Wuhan. El a declarat canalului de știri danez TV2 că teoria conform căreia un cercetător a fost infectat în timp ce preleva probe ”se încadrează în una dintre ipotezele probabile”, scrie Sky News. 

Embarek a spus: ”Acolo virusul sare direct de la liliac la om. În acest caz, ar fi vorba de un lucrător de laborator în loc de un localnic întâmplător sau altă persoană care are contact regulat cu liliecii".

Omul de știință, care a condus investigația OMS cu privire la originile COVID în China, a adăugat că nu există dovezi directe care să susțină acest scenariu, care anterior era considerat „extrem de puțin probabil”.

Anthony Fauci știa de existența virusului

E-mailurile trimise de Dr. Anthony Fauci în primele zile ale pandemiei de COVID-19 oferă o perspectivă asupra modului în care principalul epidemiolog al SUA a comunicat cu înalți oficiali americani și omologii săi din străinătate, pe măsură ce evenimentele legate de evoluția pandemiei s-au desfășurat într-un ritm rapid, scrie USA Today.

Sute de e-mailuri au fost obținute de The Washington Post și alte organizații media prin cererile Freedom of Information Act. În acele mesaje Fauci răspunde la sute de întrebări, uneori unor persoane pe care nu le cunoștea, adesea cu răspunsuri aprofundate.⁠ Curios este însă faptul că mesajul transmis de Fauci în acele e-mailuri este în unele cazuri diferit față de ceea ce principalul epidemiolog al SUA  a declarat în public, atunci când a vorbit despre pandemia de COVID-19.

OMS, apel la depolitizare

Liderii mondiali ar trebuie să coopereze pentru a accelera studiile asupra originilor COVID, spune Organizația Mondială a Sănătății. OMS a spus că acest lucru ar ajuta la ”depolitizarea situației”. O declarație a Organizației informează: ”OMS reiterează că studierea originilor SARS-CoV-2 nu este și nu ar trebui să fie un exercițiu de atribuire a vinovăției, a arătării cu degetul sau a punctării politice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel