Sprijin pentru România în lupta cu SARS-CoV-2. Experții OMS vin în țara noastră

Pexels
Pexels

România s-a evidențiat negativ în bilanțul european realizat de OMS. 

UPDATE: 

”Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile au analizat motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor. Întâlnirea virtuală a avut loc pe 18 octombrie 2021.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% din decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării.

Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani.

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva COVID-19.

OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale).

Studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România.

OMS a recunoscut eforturile depuse de guvern, CNCAV și de Ministerul Sănătății în a monitoriza îndeaproape nivelul vaccinării împotriva COVID-19 în județe și inovațiile legate de implicarea medicilor de familie și a asistenților medicali din rețeaua de îngrijiri primare în îmbunătățirea vaccinării la populația vârstnică din mediul rural.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare.

Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltareaunor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.” anunță grupul de comunicare al CNCAV. 

Știrea inițială 

România se află pe locul fruntaș în Europa în privința persoanelor nevaccinate în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. OMS a emis un raport pentru Europa, în care România s-a evidențiat în mod negativ. 

Conform jurnalistei Carla Tănasie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat concluziile discuției avute astăzi cu președintele Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și reprezentanți ai Institutului de Sănătate Publică, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Delegații OMS au observat că la grupa de vârstă de peste 80 de ani vaccinare este de doar 20%, un procent foarte scăzut. Acest lucru evidențiază cât de expuse sunt persoanele vulnerabile, care ajung de obicei în spital, cu forme grave ale bolii. 

Procentul bărbaților vaccinați este mai mare în comparație cu cel al femeilor

De asemenea, s-a putut observa faptul că femeile sunt mai puțin vaccinate decât bărbații, iar diferența în procente este de 20%. În privința comunicării, eforturile autorităților au avut rezultate doar la începutul campaniei de vaccinare, în decembrie, iar în prezent mesajele contradictorii predominante pun în pericol atât sănătatea, cât și viețile oamenilor. 

OMS a decis că va trimite în țara noastră experți care să susțină eforturile autorităților privind comunicarea și încurajarea populației spre vaccinare. 

Alexandru Rafila, despre expertul OMS

Fostul reprezentant al României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a explicat luni, 18 octombrie, că "expertul pentru situații de urgență va sta, probabil, două luni. Bineînțeles, în funcție de necesități, de evoluția situației și de solicitarea autorităților române... Ei (n.red. experții OMS) nu pot rămâne într-o țară decât la solicitarea și cu acceptul autorităților din țara respectivă."

De asemenea, Alexandru Rafila a atras atenția la Antena 3 asupra faptului că "nu discutăm despre o impunere a unei persoane sau a unei proceduri."

Țara membră a Organizației, în cazul de față România, "este beneficiară a asistenței tehnice, dar este și responsabilă cu implementarea programelor sau sugestiilor experților."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel