OMS, semnal de alarmă: Populaţia îmbătrânită a Europei nu primeşte ajutor pentru a se recupera după boală

OMS, semnal de alarmă. Populaţia îmbătrânită a Europei nu primeşte ajutor pentru a se recupera după boală. Sursa - pixabay.com
OMS, semnal de alarmă. Populaţia îmbătrânită a Europei nu primeşte ajutor pentru a se recupera după boală. Sursa - pixabay.com

Aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc în regiunea Europa pot beneficia de recuperare după o boală, însă nu primesc tratamentul de care ar avea nevoie pentru acest lucru, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport publicat marţi, informează DPA.

Biroul regional pentru Europa al OMS a atribuit această situaţie îmbătrânirii rapide a populaţiei europene, înmulţirii bolilor cronice şi absenţei programelor de conştientizare despre beneficiile recuperării medicale.

"Recuperarea este un serviciu medical esenţial, care extinde accentul pus asupra sănătăţii dincolo de îngrijirile medicale preventive şi curative pentru a aborda felul în care oamenii funcţionează. Reabilitarea ar trebui să fie disponibilă la toate nivelurile de îngrijire medicală, de la cel primar şi până la structurile de sănătate din sectorul terţiar", a transmis OMS în acest raport.

Dacă nu vor fi luate măsuri, ţările europene riscă să ajungă într-o situaţie în care cetăţenii lor nu vor mai putea să contribuie pe deplin la dezvoltarea societăţii, a adăugat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

OMS a inclus durerile lombare, fracturile osoase, pierderea auzului şi a vederii, precum şi accidentul vascular cerebral şi demenţa pe lista bolilor cele mai frecvente care necesită recuperare medicală în Europa. "În regiunea Europa a OMS, în 2019, 394 de milioane de oameni s-au confruntat cu o problemă de sănătate care necesita recuperare medicală pe parcursul ei. Asta înseamnă doi oameni din cinci", a transmis OMS Europa, al cărei sediu regional se află la Copenhaga.

Potrivit raportului, dovezile medicale au arătat că intervenţiile privind recuperarea medicală au fost eficiente din perspectiva costurilor: "Reabilitarea are potenţialul de a evita spitalizări costisitoare şi de a reduce timpul petrecut în spital, de a scădea numărul reinternărilor şi de a reduce riscurile de complicaţii cauzate de probleme medicale".

Regiunea europeană a OMS este alcătuită din 53 de ţări, inclusiv cele din UE, alături de Rusia, Ucraina, Turcia şi state din Asia Centrală. 

 

OMS, avertisment: Există peste 500 de subvariante Omicron, toate foarte contagioase

 

OMS avertizează că scăderea vigilenței față de COVID-19 favorizează apariția unor noi variante. OMS avertizează că relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 continuă să creeze condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potenţial mai mortale, transmite Agerpres. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că deşi circa 90% din populaţie a dobândit o formă de imunitate, noile variante pot apărea, potrivit AFP şi Reuters.

 

Avertismentul lui Tedros Adhanom Ghebreyesus


Scăderea vigilenţei lasă uşa deschisă apariţiei unei noi variante susceptibile să se răspândească rapid şi să înlocuiască varianta Omicron, dominantă în prezent, a explicat Tedros la o conferinţă de presă.

OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării, a anunţat directorul OMS.

Cu toate acestea, el avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că încă nu am ajuns aici, iar lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă. În prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte periculoase


Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, declarată variantă de îngrijorare cu un an în urmă, s-a răspândit între timp în lumea întreagă, dovedindu-se a fi mai contagioasă decât predecesoarea sa, Delta, chiar dacă a provocat relativ mai puţine decese. Potrivit directorului OMS, în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

OMS emite noi recomandări: Masca ar putea deveni din nou obligatorie. Declarație comună a CE, OMS și ECDC

Obligația de a purta măști în locuri închise și aglomerate poate să nu mai fie doar o amintire a pandemiei. Din Statele Unite până în Europa, autoritățile sanitare iau în considerare serios reintroducerea acestei măsuri pentru a reduce nu numai răspândirea Covid-19, ci și gripa sezonieră și virusul sincițial respirator. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel