Noi antibiotice trebuie să fie dezvoltate de urgență pentru a combate 12 familii de bacterii, din cauza riscurilor pe care le reprezintă rezistența lor la tratamentele actuale, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), descriind acești agenți patogeni ca fiind cel mai mare pericol pentru sănătatea umană, transmit AFP și Reuters, citete de Agerpres.
Agenția ONU pentru sănătate a subliniat că multe dintre aceste bacterii au evoluat deja în superbacterii mortale, care sunt rezistente la multe antibiotice. "Această listă a fost stabilită pentru a încerca să ghideze și să promoveze cercetarea și dezvoltarea de noi antibiotice", explică OMS, care dorește să oprească reapariția unor boli infecțioase incurabile.
Riscul este considerat "critic" pentru trei familii de bacterii: Acinetobacter, Pseudomonas și Enterobacteriaceae (între care E. coli), rezistente inclusiv la antibioticele cele mai recente și care reprezintă cauza celor mai multe infecții în spitale.
"Rezistența la antibiotice este în creștere rapidă și ne epuizăm opțiunile terapeutice. În cazul în care ne bazăm pe ritmul pieței, noile antibiotice de care avem cea mai urgentă nevoie nu vor fi dezvoltate în timp", a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sănătate și inovare.
Citește și: Anunț îngrijorător: În 2050 s-ar putea înregistra un deces la trei secunde
OMS clasează șase familii de agenți patogeni de "înaltă prioritate", între care Staphylococcus aureus, Salmonella și Helicobacter pylori (bacterie responsabilă mai ales de ulcere gastrice), din cauza rezistenței lor la mai multe tipuri de antibiotice.
Alte trei familii de bacterii sunt plasate în categoria de "prioritate medie": pneumococul, ceea ce poate duce la pneumonie și meningită, Haemophilus influenzae, responsabilă de infecții cum ar fi otitele, și Shigella spp, care produce infecții intestinale cum ar fi dizenteria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci