Se conturează un prim profil al pacienţilor afectaţi de focarul actual de cazuri de variolă a maimuţei.
Potrivit OMS, cel mai des întâlnit profil este cel al unui bărbat cu vârsta sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră. Acesta este doar un portret brut, al cărui profil este reprezentativ pentru cel al majorităţii bolnavilor.
Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic. Germania, Regatul Unit şi Spania sunt cele mai afectate ţări din lume, cu peste 1.000 de cazuri fiecare. Franţa avea 498 de cazuri la 6 iulie, conform cifrelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) Aproximativ 99,5% dintre pacienţii care şi-au declarat sexul sunt bărbaţi, cu vârsta medie de 37 de ani, conform statisticilor OMS.
Boală din familia variolei, dar considerată mult mai puţin periculoasă, variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine în două sau trei săptămâni. Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat miercuri că o reuniune a Comitetului de urgenţă al organizaţiei pe această temă va avea loc cel târziu în săptămâna din 18 iulie. La şedinţa sa anterioară din 23 iunie, Comitetul a refuzat să ridice actualul focar de cazuri la rangul de 'urgenţă de sănătate publică de interes internaţional', cel mai înalt nivel de alertă al organizaţiei.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre impactul valului 6 de coronavirus asupra sistemului de sănătate din România.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitatul lui Victor Ciutacu, la emisiunea Punctul Culminant, la România TV, unde a vorbit despre gravitatea valului 6 de coronavirus:
„La noi valul ajunge cu 2-3 săptămâni mai târziu“, a spus Alexandru Rafila.
Victor Ciutacu a intervenit și a întrebat dacă „există riscul ca să ajungem și noi ca în Franța, unde sunt o sută de mii de cazuri pe zi“.
„Simularea pe care am prezentat-o astăzi, ca rezultat al analizei colegilor de la Institutul Național de Sănătate Publică arăta o situație intermediară ca și gravitate, cu 70.000 de cazuri pe săptămână, adică 10.000 de cazuri pe zi. Personal nu cred că o să avem o situație mult diferită față de un astfel de scenariu, iar până la sfârșitul lunii august, cel târziu, acest val de creștere va trece, iar impactul asupra sistemului de sănătate publică nu va fi unul care să pună probleme deosebite și cred că o să putem să ne desfășurăm activitatea și să avem vacanțe cât de cât liniștite, fără prea multă bătaie de cap“, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut mai multe declaraţii după publicarea bilanţului săptămânal COVID-19. Vom ajunge iarăşi la 10.000 de cazuri şi restricţii?
„Acum să vedem cum au evoluat cazurile, cred că ăsta e lucrul cel mai semnificativ. Şi vedeţi că am plecat undeva, în jur de 2.000 de cazuri la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, după care a început creşterea, o creştere semnificativă, o creştere cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20 - 26 iunie şi o creştere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie - 3 iulie, în care ne găsim în momentul de faţă. În ceea ce priveşte însă evoluţia deceselor, cum vă spuneam, nu sunt cifre îngrijorătoare. Lucrul ăsta reflectă până la urmă şi o patogenitate mai scăzută aceste tulpini, dar rămâne să vedem exact care este evoluţia deceselor peste un interval de circa trei săptămâni, pentru că ştiţi că există un decalaj între perioada înregistrării cazului şi perioada în care un caz se complică sau se poate ajunge la deces, dar decesele, după cum remarcaţi, au fost relativ puţine. E vorba de valori săptămânale, nu valori zilnice", a explicat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu