EXCLUSIV  OMS vrea limitarea accesului la stomatologie. Se ÎNCHID cabinetele în România? OFICIAL: Poziția Colegiului Medicilor Stomatologi

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi, Prof.Univ.Dr. Norina Forma, a spus dacă se impune închiderea cabinetelor stomatologice după recomandările OMS privind tratamentele cu aerosoli.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreaga lume, a formulat câteva principii pentru ca profesioniştii din domeniu să minimizeze riscurile de transmitere. OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli, foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele), a declarat marţi, în cadrul unei videoconferinţe, doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS.

În recomandările sale adresate autorităţilor din sistemul de sănătate şi personalului din acest sector, organizaţia ONU oferă sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci când acestea sunt indispensabile (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată şi altele).

Poziția Colegiului Medicilor Stomatologi

Am contactat Colegiul Medicilor Stomatologi pentru a obține un punct de vedere. De asemenea, am vrut să aflăm cât de mare este riscul ca activitățile stomatologice să fie restricționate sau blocate în urma recomandărilor OMS.

DC News: Se poate impune, din nou, închiderea cabinetelor stomatologice?

'Nu putem interzice utilizarea manoperelor producătoare de aerosoli. I-am prevenit pe toți practicienii ca manoperele pe care le realizează să fie minimum posibile generatoare de aerosoli. Acest lucru înseamnă rezolvarea urgențelor și a unor probleme care nu suportă amânare. Însă acolo unde pot fi temporizate, să fie temporizate!' a menționat prof. Forna.

'În zonele roșii, aceste tratamente nu s-au interzis și nu s-au închis de tot cabinetele, ci au fost deschise cele care s-au oferit să trateze urgențele și, în principal, spitalele care au UPU-stomatologie. Prin urmare, tratamentul de urgență nu a fost blocat. Evident că în zonele roșii, cabinetele sunt înregistrate și monitorizate la DSP. Vor funcționa în continuare. Este la liberul arbitru al fiecărui cabinet de a se oferi și de a se înregistra pentru a da tratament în cazul urgențelor. În rest, alte manopere vor fi mai puțin realizate sau temporizate.' a precizat prof. Forna.

'În celelalte zone, cabinetele vor funcționa în regimul obișnuit de realizare al tratamentelor cu respectarea deciziei Colegiului Național, care vizează protecția pacientului și a medicului, respectarea programărilor la distanță, precum și respectarea tuturor măsurilor de siguranță începând de la dezinfectarea suprafețelor, purtarea botoșilor, a halatelor de unică folosință etc. Am respectat măsurile obligatorii atât înainte, cât și, mai mult, după apariția Covid. Noi nu am închis cabinetele. Nu noi am emis ordonanța militară care sista activitatea stomatologică uzuală și tratarea doar urgențelor.' a declarat prof. Forna.

'În principiu, tot ceea ce se cheamă tratament stomatologic trebuie realizat cu precauție pentru că unele sunt generatoare de aerosoli. Ne protejăm cu mască, vizieră, ochelari de protecție, halat de unică folosință. În străinătate nu s-au restricționat alte manopere. Au lucrat cu această protecție. Am luat la cunoștință toate recomandările OMS. Nu putem să închidem cabinetele stomatologice, nu putem să întrerupem activitatea. Recomandăm să se facă precaut tot ce se cheamă tratament generator de aerosoli.' a concluzionat vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi, Prof.Univ.Dr. Norina Forma, pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel