Irina Mateescu, vicepreședinte Asociația Moașelor Independente, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre cazul din Urziceni, acolo unde o femeie a fost lăsată să nască luni dimineață pe asfalt, în fața spitalului.
„Acest spital avea o secție de obstetrică-ginecologie, dar maternitatea fusese închisă având o adresabilitate redusă din ce am înțeles. Toate spitalele cu secție de obstetrică-ginecologie ar trebui să aibă și moașe în cadrul lor. Nașterea se poate desfășura în continuare cu moașe licențiate. Din păcate, spitalele nu deschid posturi. Lipsa medicului nu era o problemă, ci lipsa moașelor care asistă la naștere în proporție de 85% în toate țările civilizate.
În România, din păcate noi nu avem un loc prioritar. Nici măcar nu suntem trecute în acest document de la Ministerul Sănătății, un document făcut prin ordin de ministru, iar spitalele nu pot debloca posturi pentru noi.
Avem nevoie de moașe, ar salva vieți și ar preveni multe complicații și multe cazuri de lipsă de demnitate umană, ceea ce s-a întâmplat în acest caz. Trebuie să forțăm locul nostru în sistem. În tot acest timp, colegele ne pleacă și lucrează în alte țări”, ne-a declarat Irina Mateescu.
„Din ceea ce știu, la acel spital nu lucrează moașe licențiate. Din păcate, asistenții majoritari sunt cu Postliceală Sanitară, unde nu este necesar bacalaureatul.
Deci, vă dați seama despre ce calitate a îngrijirii vorbim. Nu știu ce s-a întâmplat cu asistentul în cauză”, a spus Irina Mateescu pentru DC News.
„Știm de la persoane din asociații care reprezintă dreptul romilor că doamna nu a avut practic o semnătură pe documente și nu a fost primită cu translator, interpret de vorbire.
Este obligația personalului medical să primească, ca și pentru refugiați, traducător, interpret, pentru persoanele care au o dizabilitate de vorbire. Asta nu mai ține de moașe. Era o idee să se poată comunica cu doamna și să se înțeleagă că dumneaei era un pacient aflat în expulzie într-un stadiu avansat al nașterii.
O moașă putea asista fără probleme la această naștere, pentru că suntem competente să cunoaștem complicații. Nu era nevoie de transfer dacă acest spital avea o moașă în cadrul lui.
O populație care este vulnerabilă nu are privilegiul de a-și urmări nașterea sau să nască în condiții decente. Nu toate femeile nasc pe trotuar. Asta este o excepție, dar din păcate și cele care nasc la spital sunt discriminate.
Noi avem numeroase sesizări de comportamente discriminatorii, lipsite de empatie sau solicitări de șpagă pe care le-am sesizat. Nu este o generalizare, sunt excepții. Noi luăm măsuri pentru fiecare astfel de caz. Nu toate ajung așa vizibile. Trebuie să vorbim de fiecare dată despre cum se poate repara așa ceva și cum se poate preveni pentru a nu mai vedea astfel de cazuri. Femeia trebuia primită în spital și îngrijită”, ne-a precizat Irina Mateescu.
„Noi am lucrat pentru trainingul personalului medical, exact pentru creșterea gradului de empatie și a înțelegerii respectării pacientului ca fiind în centrul îngrijirii, indiferent de orice vulnerabilitate sau dificultate a acestuia de a accesa serviciile medicale.
Nu judecăm pacientul și îl îngrijim în cel mai bun fel posibil, exact cum are nevoie în acel moment. Este de lucru aici. Partea asta de reformă privind serviciile oferite cu empatie este necesară urgent.
Asta înseamnă că dacă vine o pacientă în biroul meu, eu nu încerc să o duc la privat. Încerc să îi dau serviciile la stat. Cele care aleg privatul sunt cele care doresc servicii de lux. Nu trebuie să fim forțați să fim îndrumați către privat.
Moașele licențiate nu pot asista autonom la stat. De aceea multe dintre noi lucrăm la privat. Aceste posturi nu sunt scoase pentru noi și nu suntem plătite de Casa de Asigurări în baza semnăturii noastre.
Noi ne dorim să ne ajutăm colegii să se perfecționeze și să încurajăm spitalele să ne angajeze pentru că suntem o resursă extrem de valoroasă. Este urgent să intervenim și să fim lăsate să lucrăm în spitalele din România”, a conchis Irina Mateescu, vicepreședinte Asociația Moașelor Independente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News