Omul care ar trebui să fie acum la Cotroceni în locul lui Klaus Iohannis. Tudorel Toader: CCR nu i-a prelungit mandatul

Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Tudorel Toader a explicat cine ar trebui, de fapt, să fie acum președinte al României în locul lui Klaus Iohannis.

Crin Antonescu, candidatul la prezidențiale susținut de coaliția pro-europeană, Kelemen Hunor, liderul UDMR, dar și Ilie Bolojan, președintele PNL, au declarat în spațiul public că președintele Klaus Iohannis ar trebui să plece din funcție după expirarea mandatului și să nu mai fie președinte al României încă patru luni de zile până atunci când vor avea loc din nou alegerile prezidențiale.

Fostul judecător al CCR, Tudorel Toader, a comentat acest subiect, explicând ce ar putea face Curtea Constituțională dacă ar fi sesizată de Parlament sau de coaliție în această privință. Acesta a explicat că potrivit legii interimatul funcției de președinte al României ar trebui acum să fir asigurat de președintele Senatului. Prin urmare, acum, în locul lui Klaus Iohannis președinte al României ar trebuie să fie Ilie Bolojan, care este în funcția de președinte al Senatului de la data de 21 decembrie 2024.

VEZI ȘI: Data alegerilor prezidențiale. Tudorel Toader: Vor fi surprize

Tudorel Toader, despre cazul Iohannis: CCR nu i-a prelungit mandatul

"La momentul în care CCR a pronunțat hotărârea despre care vorbim privind anularea alegerilor mandatul președintelui încă nu expirase, Parlament nu aveam, nou președinte desemnat nu aveam, iar Curtea n-a făcut, eu repet opinia mea, CCR nu i-a prelungit mandatul. Curtea doar a citat un alineat din art. 83, nimic mai mult. Între timp lucrurile s-au derulat. avem un nou Parlament, avem un președinte desemnat. Dacă mandatul președintelui s-a încheiat, pentru că nu suntem cum spune alin.3 nici în război, nici în stare de catastrofă, avem soluția prevăzută de art.98 din Constituție care vorbește de interimatul funcției de președinte care îi revine în succesiune întâi președintelui Senatului, în al doilea rând președintelui Camerei Deputaților.

Acum ce e de făcut? Am auzit în spațiul public și ideea solicitării unei clarificări, unei lămuriri de la CCR, ceea ce în convingerea mea nu este posibilă o astfel de solicitare pentru că instanța constituțională nu dă lămuriri, nu dă explicații, pronunță doar avize, hotărâri, decizii, punct și nimic mai mult.

Avem însă legea 47/92 privind organizarea/funcționarea CCR, cu multele ei modificări, undeva la articolul 43 se prevede competența Curții de a constata interimatul funcției de președinte. Adică interimatul acesta din ce, urmare a cărui eveniment poate surveni? Păi poate fi demisie, deces, imposibilitate de exercitare, dar situația în care ne aflăm este expirarea duratei legale a mandatului. Deci, concluzionăm: din moment ce mandatul a expirat și de prelungit nu a fost prelungit, că nu suntem în cele două situații, rezultă în mod normal constatarea faptului că președintele Senatului exercită interimatul funcției până la depunerea jurământului de către președintele care va fi nou ales", a declarat Tudorel Toader la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel