EXCLUSIV  Omul care s-a sacrificat pentru Lucian Blaga. Daniel Cristea-Enache: Pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera

Omul care s-a sacrificat pentru Lucian Blaga. Daniel Cristea-Enache: Pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Omul care s-a sacrificat pentru Lucian Blaga. Daniel Cristea-Enache: Pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii De Ce Citim, despre omul care și-a sacrificat întreaga carieră pentru că l-a apărat pe Lucian Blaga.

În cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre modul în care eseistul Ion D. Sîrbu și-a sacrificat cariera pentru a-l apăra pe Lucian Blaga:

„Odată cu venirea comunismului, Ion D. Sîrbu era deja asistent universitar la Cluj și era de stânga, fusese ilegalist, ar fi putut să facă o foarte frumoasă carieră. Numai că, atunci când Lucian Blaga a fost denunțat public ca un intelectual idealist, reacționar care pervertește mințile studenților, ale tineretului și când a fost scos din facultate, practic a fost dat afară, înainte de acest episod, Ion D. Sîrbu l-a apărat în mai multe ședințe, s-a solidarizat cu el și asta l-a costat. Simultan cu Lucian Blaga a fost dat afară din facultate și Ion D. Sîrbu.

Dacă el, în loc să facă ceea ce a făcut, adică să se solidarizeze cu Blaga, ar fi participat la corul denigratorilor scriitorului și dacă a fi luat atitudine în presă, să fi scris un singur articol în care să-l condamne pe Lucian Blaga, el ar fi făcut o carieră absolut strălucitoare, avea toate datele pentru asta. Numai că, el a ales să fie alături de profesorul său, pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera“, a precizat criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Youtube video image

Lucian Blaga a fost propus la premiul Nobel

Acum câteva săptămâni,  Daniel Cristea-Enache a vorbit despre propunerea lui Lucian Blaga pentru Premiul Nobel, dar şi despre alţi mari scriitori sau sculptori români care au fost propuşi pentru această distincţie. 

„În 1958-1959, Lucian Blaga a fost pe lista celor propuși la Premiul Nobel pentru Literatură, a apărut acolo, dar candidații trebuiau sprijiniți de țările lor și de instituțiile din țările lor. Blaga nu a fost susținut de România, așa cum nu a fost susținut nici Arghezi, care și el a fost pe lista nominalizaților la Premiul Nobel. Le apare numele amândurora, deci, literatura culturală română a ratat șansa de a avea un Premiu Nobel pentru Literatură tot din motive politice.

Nu doar că nu au fost susținuți, dar li s-au retezat aceste șanse de instituțiile din țara lor, iar asta s-a întâmplat și când Brâncuși a vrut să-și doneze operele României. Spuneau că Brâncuși e un artist decadent și nu au nevoie de operele lui. După 1989, Sorescu a fost pe lista nominalizaților la Premiul Nobel și s-au primit scrisori din România, de la colegi ai lui, care avizau comitetul să nu-l premieze pe Marin Sorescu“, preciza Daniel Cristea-Eanche.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Lucian Blaga, propus la premiul Nobel. Daniel Cristea-Enache: Şansă ratată din motive politice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel