Craniul unui om străvechi descoperit în nord-estul Chinei poate aparține unei specii umane necunoscute anterior
Craniul unui om străvechi descoperit în nord-estul Chinei poate aparține unei specii umane necunoscute anterior, pe care oamenii de știință l-au numit Homo longi, sau „Omul Dragonului”, raportează trei noi studii.
Craniul bine conservat al omului dragon este cel mai mare craniu Homo înregistrat. O analiză a craniului a arătat că omul Dragon ar putea fi cea mai apropiată specie înrudită de Homo sapiens, chiar mai aproape decât neanderthalienii, despre care s-a crezut mult timp că ar fi ruda noastră cea mai apropiată, a constatat studiul.
„Am fost surprins de filogenia rezultată [analiza arborelui genealogic] care o leagă de H. sapiens mai degrabă decât de H. neanderthalensis, dar concluziile noastre se bazează pe analiza unor cantități mari de date”, co-cercetătorul studiului Chris Stringer, un studiu lider la Centrul de Cercetare a Evoluției Umane de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a declarat pentru Live Science.
O analiză a craniului a dezvăluit „trăsături umane arhaice tipice”, dar a găsit și „o combinație mozaică de caractere primitive și derivate care se deosebește de toate celelalte specii homo denumite anterior”, co-cercetătorul studiului Qiang Ji, profesor de paleontologie de la Universitatea Hebei GEO, a declarat într-un comunicat.
Când au studiat craniul, cercetătorii au analizat în detaliu forma sa, analizând peste 600 de trăsături, a spus Stringer. Apoi, echipa "a folosit un computer foarte puternic pentru a construi arbori genealogici care au legături cu alte fosile [umane timpurii]. După multe milioane de procese de construire a arborilor, am ajuns la cei mai parsimonii dintre aceștia".
Rezultatele sugerează că craniul și alte câteva fosile din China formează o a treia descendență a oamenilor care au trăit alături de neandertali și H. sapiens, a spus Stringer. Arborele genealogic a indicat că noul H. longi descris este mai strâns legat de H. sapiens decât sunt neanderthalienii, a adăugat el. Cu alte cuvinte, H. longi „ne-a împărtășit un strămoș comun mai recent decât au făcut-o neandertalienii”, a spus el. Acest lucru ar face ca Dragonul să fie o specie soră a lui H. sapiens, a explicat el.
Analizele anatomice ale studiului sunt „bine realizate” și „impresionante”, însă concluziile sunt „prea aventuroase”, au declarat pentru Live Science trei oameni de știință specializați în evoluția umană, care nu au fost implicați în studiu.
Este posibil ca craniul să fie o fosilă denisovană, au spus toți trei. Mulți cred că denisovenii "au evoluat dintr-o formă ancestrală numită Homo heidelbergensis / rhodesiensis care s-a dispersat din Africa cu aproximativ 600.000 de ani în urmă în Eurasia. În Europa, Homo Heidelbergensis a evoluat în neandertalieni și în Asia în denisoveni", a declarat Silvana Condemi, paleoantropologă la Aix-Marseille Universitatea din Marsilia, Franța, pentru Live Science.
Împreună cu faptul că Denisovanii sunt cunoscuți și din Asia și că perioada de timp în care Denisovans și craniul Harbin au existat se suprapun, este foarte posibil ca Dragonul să fie Denisovan, a spus ea, potrivit LiveScience.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News