Prof. dr. Ioan Lascăr, chirug plastician, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre cele mai dificile intervenții pe care le-a realizat.
Prof. dr. Ioan Lascăr a vorbit, în exclusivitate pentru DC New și DC Medical, despre cele mai dificile două intervenții pe care le-a efectuat. Acesta a povestit despre un caz excepțional în care o pacientă avea o tumoră de două ori mai voluminoasă decât ea însăși.
„Avea o tumoră de două ori mai voluminoasă decât pacienta. Înainte de operație avea 119 kg și după operație a rămas cu 42kg. Era ca un rucsac imens de la ceafă și până la mijlocul coapselor. A fost o intervenție cu totul deosebită, chiar unică pe planetă.
Era o neurofibromatoză, din fericire, fără modificări maligne. Pacienta a tolerat-o de teamă. A fost un caz deosebit. Au trecut 20 și ceva de ani. Este un om normal acum.", a spus prof. dr. Ioan Lascăr.
„Ce ar fi reprezentat un pericol? Sângerarea?", a întrebat Val Vâlcu.
„Evident. Ca să se alimenteze o astfel de tumoră, care era de două ori mai grea decât pacienta, erau vase de sânge care aveau grosimea unui deget, nenumărate, sute de vase de sânge. Evident, fiecare trebuia legat. A fost o intervenție extrem de complexă.
Intervenția respectivă a pus Spitalul de Urgență Floreasca pe harta posturilor de televiziune de pe toată planeta.
Repararea, deci acoperirea defectelor rămase după îndepărtarea tumorii, care se afla pe mai bine de 30% din suprafața corporală, aceasta era rădăcina tumorii, a necesitat alte câteva intervenții pe parcursul a vreo trei luni pentru acoperirea defectelor cu autotransplant de piele. A trebuit să luăm tot de la pacientă. Având în vedere suprafața imensă, nu era posibil într-o singură etapă, de aceea am etapizat. Rezultatul a fost pe măsură efortului depus.", a spus prof. dr. Ioan Lascăr.
O altă intervenție dificilă pe care prof. dr. Ioan Lascăr a realizat-o a fost la un pacient supranumit „omul pasăre". Acesta avea o verucoză gigantă la nivelul mâinilor care nu îi permitea să aibă o viață normală.
„Alta a fost realizată la un pacient pe care media l-a etichetat ca fiind omul pasăre. Era un pacient cu o verucoză gigantă la nivelul mâinilor, deci mâinile nu mai aveau aspectul acesta anatomic pe care îl cunoaștem, ci arătau ca niște ligheane uriașe cu aspect tumoral, deci era o tumoră vegetantă greu de îngrijit. Nici nu se putea îngriji personal pacientul, avea nevoie de un însoțitor permanent.
Un pacient tânăr care dorea să fie tractorist și după două intervenții, una la o mână și una la cealaltă mână, după vreo câteva luni, a reușit să-și vadă visul cu ochii. Acum este tractorist de vreo 15-20 de ani.
Acesta este scopul chirurgiei reconstructive, să rezolve cazurile care nu își găsesc soluția în alte sfere ale domeniului chirurgical.", a spus prof. dr. Ioan Lascăr la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News