OMV ar putea scăpa de suprataxarea pe energie în acest an.
Comisia Europeană a răspuns Guvernului României cu privire la transpunerea în legislația românească a directivei europene care prevede suprataxarea companiilor din domeniu. Astfel, Comisia Europeană s-ar putea sustrage în acest an de la plata taxei, conform Digi24.
Guvernul României a primit de la Comisia Europeană răspunsul la solicitarea de clarificări legate de cum a impus taxa de solidaritate de 60% pe profitul companiilor petroliere, iar din ea rezultă că OMV Petrom, compania care ar fi urmat să fie cea mai afectată de această taxă, nu trebuie să o plătească. Totuși, vor exista verficări ale ANAF și vor mai fi discuții cu Comisia Europeană în ceea ce privește activitățile comerciale ale OMV Petrom din România.
Prin urmare, OMV Petrom nu este obligată să plătească taxa de solidaritate impusă de Executiv, potrivit răspunsului la solicitarea Guvernului de clarificări legate de impunerea taxei de 60%
Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, a declarat marți, în emisiunea Audiență Națională la DigiFM, că răspunsul primit de la Comisia Europeană arată că pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.
„A venit răspunsul de la Comisia Europeană, răspunsul are trei puncte. Primul se referă la 75%, la acest procent din cifra de afaceri unde comisia răspunde că prin regulament este minimul care poate să fie aplicat. Deci, România a aplicat corect regulamentul, nu poți să îl scazi mai mult.
Al doilea răspuns al Comisiei spune că cele cinci coduri CAEN din regulamentul european sunt aplicate corect în ordonanța de urgență și mai este o întrebare care spunea dacă produsele rezultate din rafinare, motorina, benzina, dacă sunt incluse în aceste coduri. Aici, răspunde Comisia Europeană că au nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege mai bine modelul de business”, a declarat Radu Oprea.
Pragul de 75% a fost stabilit de miniștrii Energiei din Uniunea Europeană, potrivit lui Radu Oprea.
La începutul acestui an, OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a anunțat investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României. Compania a spus că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News