OMV n-are bani de taxe pentru România. Vâlcu: Să-și ia jucăriile și să se ducă în spațiul Schengen. Poate ne dau țeapă acum, dar la anul nu vor mai putea

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern, care prevede o taxă de solidaritate pe care OMV refuză să o plătească. 

"Ne bazăm pe politicieni în anul viitor pentru că în anul 2024 se stabilesc noi redevenţe. Deci până în 2014, OMV a "şantajat", a spus "nu mai facem, se pun în pericol investiţiile, Marea Neagră, off shore-ul". Iată că bat pasul pe loc cu licenţa. Se mai gândesc. Poate că acum ne dau ţeapă cu ajutorul funcţionarilor din Ministerul Energiei, din ANRE sau cine o fi făcut ordonanţa asta, dar la anul nu mai poate să o facă. Şi dacă nu le convine că e scump petrolul pe care îl extrag din România, poate să-ţi vândă activele. Nu e nimeni obligat. Promisiunile de "mari investiţii" nu s-au realizat", a comentat Val Vâlcu.

"Ca sa te duci să căpuşezi CE Oltenia, să iei terenul şi ce mai au pe acolo, 50% din beneficiu cu 15% din investiţie e uşor. Să-şi ia jucăriile şi să se ducă în spaţiul Schengen, dacă ne jucăm corect cartea cu redevenţele" a concluzionat Val Vâlcu la Antena 3 CNN.

OMV a anunţat că refuză să plăteacă taxa de solidaritate

Vă reamintim că, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis ca firmele din industria ţiţeiului, petrolului, gazelor naturale și rafinăriile să plătească o taxă de solidaritate de 60% din profit. Această taxă urmează să fie achitată doar dacă profitul pe care l-au înregistrat în 2022 sau 2023 este cu 20% peste media profiturilor înregistrate în perioada 2018-2021.

România taxează dur profiturile companiilor

OMV a trimis o notificare către Bursa de Valori, spunând că nu se încadrează. Ministerul Finanţelor Publice a reacţionat declarând că există o prevedere în regulament care spune că doar companiile care depăşesc 75% cifră de afaceri sunt obligate să plătească această taxă. Aici se încadrează şi companiile partenere, firmele conexe.

România a fost obligată să transpusă această taxă de solidaritate printr-un regulament european. Regulamentul prevedea o cotă de impozitare de 30%. Statul român a ales să aplice o cotă de 60%, devenind astfel a treia ţară din UE care taxează dur profiturile acestor companii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel