OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 878 de milioane de lei, în scădere cu 11% comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2015, care s-a ridicat la 991 milioane de lei, conform rezultatelor financiare publicate miercuri de companie.
Profit net CCA atribuibil acţionarilor OMV Petrom excluzând elementele speciale a fost de 899 de milioane de lei, mai mic cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când depăşea era 1,73 miliarde de lei.
Profitul operaţional al grupului (EBIT) a scăzut cu 14%, la 1,13 miliarde de lei.
Vânzările grupului au scăzut, în perioada ianuarie-septembrie, cu 14%, până la 11,65 miliarde de lei, de la 13,62 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce investiţiile s-au diminuat cu 39%, totalizând circa 1,81 miliarde de lei, de la 2,99 miliarde de lei anul trecut.
"În contextul preţurilor scăzute la ţiţei şi gaze naturale şi al marjelor de rafinare semnificativ mai mici în comparaţie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienţa operaţională şi au generat rezultate bune. În T3/16, am continuat prioritizarea investiţiilor şi managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus într-un flux de trezorerie extins de 1,1 miliarde de lei. Atenţia noastră constantă asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimării privind investiţiile pentru 2016, de la 0,7 miliarde de euro la 0,6 miliarde de euro (-30% faţă de anul anterior). În Upstream, reducerea costurilor de producţie şi a cheltuielilor de explorare a compensat parţial efectul preţurilor scăzute.
[citeste si]
Contribuţia Downstream la rezultatul Grupului a fost foarte robustă, datorită performanţei operaţionale bune atât în Downstream Oil, cât şi în Downstream Gas, în pofida mediului de piaţă dificil. Ca rezultat al tuturor eforturilor noastre, OMV Petrom a obţinut în T3/16 un EBIT CCA excluzând elementele speciale de 602 milioane de lei şi un flux de trezorerie din activităţi de exploatare consistent, de 1,6 miliarde de lei. Pe 20 octombrie 2016 s-a încheiat vânzarea de către Fondul Proprietatea a 6,4% din deţinerea în OMV Petrom (sub forma de acţiuni şi GDR-uri), fapt care a condus la majorarea la 15,8% a procentului din capitalul social care se tranzacţionează liber pe piaţă. În aceeaşi zi, GDR-urile OMV Petrom au început să se tranzacţioneze la Bursa de Valori din Londra", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci