Au fost semnate contractele de finanţare pentru 4 parcuri fotovoltaice care vor fi dezvoltate de OMV Petrom şi CE Oltenia, în pofida avertismentelor lansate de cei din industrie, privind interesele ascunse din spatele acestor investiții.
Patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de aproximativ 450 MW vor fi construite de OMV Petrom şi CE Oltenia. Contractele de finanţare pentru dezvoltarea acestora au fost semnate, informează luni compania petrolieră printr-un comunicat, transmite Agerpres.
Contractele de finanţare au fost semnate de Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, şi de reprezentanţii celor patru entităţi juridice care sunt beneficiarii acestei finanţări şi, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entităţi, OMV Petrom şi CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deţinând o participaţie de 50%.
"Prin semnarea contractelor de finanţare am mai făcut un pas important, care va permite echipei de proiect să se concentreze asupra fazei de construcţie a celor patru parcuri fotovoltaice. Obiectivul OMV Petrom este ca, până în 2030, să devină un important producător de energie regenerabilă şi furnizor de electricitate verde pentru clienţii noştri, instalând capacităţi de producţie, inclusiv prin parteneriate", a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.
Vestea vine după ce în luna decembrie o investigație jurnalistică Antena3 CNN a ridicat mai multe semne de întrebare privind asocierea între OMV și CE Oltenia pentru construcția unui parc fotovoltaic finanțat din bani publici. Atunci s-a vorbit despre faptul că austriecii ar veni cu 15% din valoarea investiției, dar ar urma să primească 50% curentul electric obținut, pe lângă sute de hectare de teren, care trec din proprietatea CE Oltenia în cea a OMV. Jurnaliștii scoteau la iveală atunci că Ministerul Energiei a numit-o pe Lăcrămioara Diaconu-Pințea, un fost angajat OMV, în directoratul CE Oltenia, înainte de parafarea acestei înțelegeri. După ce afacerea a fost demascată, Diaconu-Pințea și-a dat demisia din funcția deținută la CEO.
De altfel, și în luna ianuarie, mai mulți oameni care au lucrat în Complexul Energetic Oltenia, inclusiv supraveghetori ai activităţii complexului, spuneau că cele patru parcuri fotovoltaice ar ascunde interese cu mult mai mari decât obţinerea de energie verde.
Liderul Federaţiei Muncii, Constantin Crețan, afirmase atunci că în terenul care va intra în proprietatea austriecilor se găseşte o avere uriaşă: metale rare ce pot fi extrase din cenuşa depozitată acolo de la termocentrale şi o rezervă spectaculoasă de cărbune cu putere calorică mare. Cei din industrie acuzau chiar că interesul ar fi de fapt lichidarea CEO.
OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte în decembrie 2021. la finalul unei proceduri de selecţie organizate de CE Oltenia. Investiţiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanţate prin Fondul de Modernizare.
Astfel, împotriva scandalului de acum câteva luni privind aceaste contracte de finanțare, în perioada următoare va fi lansată documentaţia necesară licitaţiei pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi punere în funcţiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câştigătorul acestei licitaţii. Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului naţional în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News