OMV Petrom estimează investiţii de 4 miliarde de lei pentru întregul an 2019, 75% urmând să meargă către segmentul de exploatare şi producţie Upstream, în condiţiile în care, după primele şase luni compania a raportat investiţii de 1,7 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate miercuri pe Bursa de la Bucureşti.
Anul trecut, compania a realizat investiţii în valoare de 4,29 miliarde de lei, în creştere cu 44% comparativ cu 2017. 'Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 4 miliarde de lei (revizuită în sus de la 3,7 miliarde de lei lei), în principal datorită tratamentului contabil conform IFRS 16 aferent unui contract pe termen lung în Upstream. Din această sumă, aproximativ 75% va fi direcţionată în Upstream.
În Neptun Deep mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagra dezvoltate şi suntem în dialog cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat', spun reprezentanţii companiei. Grupul estimează un flux pozitiv de trezorerie extins după plata dividendelor. Investiţiile din Upstream în perioada menţionată au fost de 1,333 miliarde lei, comparativ cu 1,441 miliarde lei în perioada similară din 2018, în timp ce în divizia Downstream au totalizat 356 milioane de lei (661 milioane lei în S1 2018), din care 275 milioane lei în segmentul Downstream Oil (S1 18: 635 milioane lei). Investiţiile din segmentul Corporativ şi Altele au fost de 25 de milioane de lei, în timp ce anul trecut în aceeaşi perioadă erau zero.
Datorită soldului semnificativ de numerar la 30 iunie 2019, Grupul OMV Petrom a menţinut o poziţie netă de numerar în valoare de 4,16 miliarde de lei, în scădere faţă de 4,891 miliarde lei la 31 decembrie 2018. În ceea ce priveşte parteneriatul cu Auchan, aceştia afirmă că negocierile contractuale sunt în desfăşurare, iar o bază de costuri sustenabilă susţinută de programele de eficienţă în curs de desfăşurare este cu atât mai importantă în contextul curent de mediu de reglementare volatil.
Pentru întregul an 2019, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 de dolari/baril (bbl) - (echivalentul a 159 litri n.r.), în scădere faţă de aceeaşi perioadă - 71 dolari/bbl. Marjele de rafinare sunt estimate a se situa în jurul valorii de 5 dolari/bbl (revizuite de la sub 6 dolari/bblI), în timp ce în 2018 au fost de 6,28 dolari/bbl.
Potrivit OMV Petrom, cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2018, iar cererea de gaze naturale şi electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018. Pe segmentul Upstream, grupul estimează ca producţia să scadă cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural şi a activităţilor de mentenanţă. Optimizarea portofoliului se va face prin concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, iar procesul de transfer al altor zăcăminte continuă.
Grupul planifică forarea a aproximativ 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi menţinerea unui nivel constant al reparaţiilor capitale faţă de anul anterior, în timp ce investiţiile de explorare sunt estimate la circa 400 de milioane de lei. Pe segmenul Downstream, rata de utilizare a rafinăriei este estimată în jurul valorii de 95%. 'Grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze pieţei reglementate 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai - decembrie 2019 la un preţ maxim de 68 lei/MWh. Estimăm vânzări totale de gaze naturale mai mari decât în 2018. Centrala electrică Brazi trebuie să furnizeze pieţei reglementate 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie - decembrie 2019 la preţul de 259,58 lei/MWh şi estimăm o producţie totală netă de energie electrică mai mică faţă de 2018', se arată în raportul OMV Petrom.
În ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, grupul petrolier susţine că 'un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore'. 'La sfârşitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, în urma consultărilor cu jucătorii de pe piaţă.
Considerăm că Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 reprezintă un prim pas în direcţia revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale. Estimăm că impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ 40 milioane de euro. În 10 mai, metodologia de calcul a preţului de referinţă pentru redevenţa la ţiţei a fost modificată, iar preţul de referinţă este acum legat de cotaţia Brent', spun reprezentanţii companiei.
OMV Petrom a afişat un profit net în creştere cu 53% după primele şase luni ale acestui an, rezultatul net fiind de 1,975 miliarde de lei, faţă de 1,288 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti. În trimestrul doi, compania a raportat un profit net în scădere la 823 milioane de lei, de la 1,151 miliarde de lei în primele trei luni ale anului. În T2 2018 OMV Petrom raporta un profit net de 434 milioane de lei.
După primele şase luni din 2019, OMV Petrom are 12.767 salariaţi, în scădere de la 13.421 în perioada similară a anului trecut. Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News