Grupul OMV Petrom a afișat un profit net în scădere cu 61% după prima jumătate a acestui an, rezultatul net cifrându-se la 405 milioane de lei comparativ cu 1,036 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri, potrivit Agerpres.
Profitul operațional al grupului (EBIT) s-a redus, de asemenea, la 561 milioane lei, mai puțin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat în perioada ianuarie — iunie 2015, pe fondul scăderii cotațiilor internționale parțial compensată de costurile de explorare mai mici și de evoluția favorabilă a provizioanelor pentru creanțe neîncasate din activitatea de gaze.
În primele șase luni din acest an, compania a realizat investiții în valoare de 1,337 miliarde de lei, în scădere cu 35% față de primul semestru al anului trecut, influențate în principal de o scădere semnificativă în segmentul Upstream. Investițiile din Upstream s-au cifrat la 1,064 miliarde de lei în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu 1,947 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut.
Vânzările grupului s-au redus cu 18%, la 7,192 miliarde de lei, iar numărul personalului este mai mic cu 7%. Scăderea vânzărilor a fost determinată, în principal, de prețurile în scădere la țiței, precum și de vânzări mai mici de gaze naturale, compensate parțial de cantitățile mai mari de energie electrică vândute, precizează compania. Downstream Oil a reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, Downstream Gas 27%, iar Upstream 3% (vânzările aferente Upstream fiind în mare parte în interiorul Grupului, nu
către terți).
Comparativ cu 31 decembrie 2015, activele totale s-au redus cu 517 milioane de lei, la 40,601 miliarde de lei, în principal ca urmare a scăderii nete a activelor imobilizate și a reducerii ușoare a numerarului și echivalentelor de numerar. Capitalurile proprii au crescut ușor la 26,085 miliarde de lei la 30 iunie 2016, comparativ cu 25,688 miliarde lei de la 31 decembrie 2015, ca urmare a profitului net generat în perioada curentă.
[citeste si]
Datoriile Grupului, altele decât împrumuturile purtătoare de dobânzi, au scăzut cu 819 milioane de lei, în principal ca o consecință a datoriilor comerciale și a altor datorii financiare mai mici, reflectând în bună măsura reducerea investițiilor și finalizarea campaniei de foraj de explorare din Marea Neagră. Datoria netă a Grupului OMV Petrom a rămas la un nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2015, în jurul valorii de 1,3 miliarde de lei iar gradul de îndatorare a scăzut ușor la 4,83%.
"În prima jumătate a anului 2016, mediul de piață dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanței operaționale îmbunătățite și ale disciplinei stricte în privința costurilor și gestionării numerarului. EBIT excluzând elementele speciale din Upstream a reflectat în principal scăderea prețurilor țițeiului și gazelor naturale, parțial compensată de reducerea costurilor de producție. EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream s-a îmbunătățit ușor, ca urmare a evoluției favorabile a provizioanelor pentru creanțe neîncasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scăzute și ale opririi planificate a rafinăriei pentru revizie generală.
Întrucât condițiile de piață dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor și a investițiilor. Investițiile au scăzut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectând finalizarea activității de foraj în blocul Neptun și selecția riguroasă a proiectelor. În plus, gestionarea eficientă a costurilor și a numerarului ne-a ajutat să ne menținem o poziție financiară solidă și un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră.
Consultările privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne așteptăm să continue în a doua parte a anului. Așa cum am subliniat și în trecut, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este o condiție-cheie pentru investițiile noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore', precizează Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu