Compania OMV Petrom a anunţat noi majorări ale preţurilor carburanţilor, din cauza majorării cotaţilor internaţionale ale petrolului, cauzată de tensiunile sociale şi politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.
„Noi facem ajustarea preţurilor într-o manieră moderată, ţinând cont de evoluţiile internaţionale. Noi capturăm trendul, şi nu neapărat vârfurile de preţ. Există un grad de corelare cu cotaţile internaţionale, dar vârfurile nu au fost capturate de Petrom în ultimii şase ani. În următoarele zile vor fi creşteri de preţ, dar nu vom prelua vârfurile“, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.
Cea mai recentă majorare efectuată de OMV Petrom a fost în 16 februarie, când motorina s-a scumpit cu şapte bani pe litru.
Potrivit unor date prezentate anterior de companie, motorina vândută de Petrom s-a scumpit, din ianuarie 2010 până în decembrie 2010, cu 24%, de la 3,78 lei/litru la 4,7 lei/litru. Impactul taxelor asupra evoluţiei preţului a fost o contribuţie de 8%, iar cel al cotaţiilor internaţionale la motorină şi deprecierea leului faţă de dolar a fost de 16 puncte. Calculul a fost efectuat pe baza mediilor lunare ale preţului de referinţă Petrom.
În cazul benzinei creşterea a fost de 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru. "+8% a fost impactul taxelor (mărirea TVA de la 19% la 24% a avut cel mai mare impact) şi +12% a fost impactul cotaţiilor internaţionale la benzină şi deprecierea RON vs. USD", conform companiei.
Potrivit datelor INS, preţurile combustibililor au urcat anul trecut cu peste 15%.
ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi în care se spune că preţul carburanţilor la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.
La jumătatea lunii ianuarie. fiscul a început miercuri inspecţii fiscale inopinate la companiile petroliere, acţiuni care vizează în principal modul de formare a preţurilor, profitului impozabil şi înregistrarea cheltuielilor în contabilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu