OMV Petrom a înregistrat în luna aprilie vânzări de benzină şi motorină cu 45% mai mici decât în luna similară a anului 2019, potrivit directorului general al companiei, Christina Verchere, în cadrul unei conferinţe pe tema producţiei interne a economiei româneşti.
"În aprilie noi am avut o scădere de 45% a cererii pentru benzină şi motorină, deci a fost o scădere masivă faţă de anul anterior. Din mai, scăderea a fost de 25%, deci nu e nicio îndoială că schimbările au fost produse de carantină. Acum poţi vedea din nou maşinile pe străzi în Bucureşti şi în România, iar o dată cu ele a crescut din nou cererea de carburant. Nu avem încă cifrele vânzărilor pentru luna iunie. Când am redactat ultimele rezultate, credeam că trimestrul al doilea va fi mai slab decât primul, însă acesta e un pic mai bun, dar pentru industria petrolieră trimestrul al doilea va aduce rezultate foarte dure, având în vedere că s-au înregistrat simultan scăderea cererii şi scăderea preţului (petrolului, n.r.). Acestea fiind spuse, OMV Petrom este o companie puternică, noi ne-am plătit dividendele, am publicat propunerea de plată a dividendelor care a fost supusă votului în timpul celui de-al doilea trimestru şi în luna iunie vom plăti dividende. Acest lucru este important deoarece o parte din OMV Petrom e deţinută de statul român, şi ştim cât de important este Bugetul de Stat", a afirmat Christina Verchere.
Christina Verchere a explicat că nu va putea exista o creştere semnificativă a capitalului pentru investiţii al companiei, după scăderea capitalului de investiţii operată recent.
"Putem spune că acum vedem o revenire a cererii. Am fost afectaţi de doi factori - scăderea masivă a cererii şi scăderea preţului petrolului, şi nu am experimentat niciodată până acum ambii factori petrecându-se simultan. A trebuit să ne micşorăm capitalul alocat investiţiilor cu 30%, de la 4,2 miliarde de lei la 3 miliarde de lei, iar costurile de operare le-am scăzut cu 320 de milioane de lei. E vorba de sume mari. Deşi Petrom este o companie mare, a trebuit să intervenim, pentru a controla cash-flow-ul companiei, din cauza scăderii cererii şi a scăderii preţului petrecute simultan. (...)
Am putea vedea o majorare (a capitalului pentru investiţii, n.r.), dar nu vom mai reveni la cifra pe care credeam că o avem disponibilă la stabilirea bugetului, şi asta nu doar din cauza scăderii cererii, ci din cauza scăderii preţului petrolului. Deşi preţul petrolului şi-a mai revenit, a ajuns la 40 de dolari (barilul, n.r.), dar când am publicat pentru prima dată estimarea noastră pentru acest an, credeam că va fi 60 de dolari. Deci am putea face o ajustare a capitalului de investiţii, poate că situaţia nu e atât de rea precum credeam, dar totuşi preţul petrolului e un factor uriaş pentru noi", a mai adăugat Christina Verchere, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News