OMV refuză să plătească taxa de solidaritate. Chirieac: Am un sentiment că DNA, altminteri foarte prezent, fiind vorba despre OMV, nu va participa la anchetă

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Decizia OMV de a nu plăti taxa de solidaritate în România a fost analizată de Bogdan Chirieac, în contextul în care prețul la pompă la stațiile deținute de companie a început să crească.

Potrivit unei ordonanțe a Guvernului de săptămâna trecută, societățile care desfășoarã activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor în România sunt obligate să plătească o taxă de solidaritate, dacă profiturile depășesc 75% din cifra de afaceri. La scurt timp după OUG-ul dat de Executiv, acesta fiind în conformitate cu legislația europeană, reprezentanții OMV au anunțat că nu vor plăti această taxă în România, deși în Austria o achită. Ulterior, la stațiile OMV și OMV Petrom, prețul la pompă al combustibililor a început să crească.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat la Antena 3 CNN, la emisiunea News Hour with CNN, moderată de Ana-Maria Roman, Sabrina Preda și Sergiu Cora, unde a explicat modul în care compania austriacă evită legislația românească pentru a nu plăti taxa de solidaritate:

„Cei de la OMV ne transmit un sentiment viu și adevărat: Disprețul față de Statul Român. Disprețul, impunitatea, sensul în care nu ne puteți atinge cu absolut nimic sunt transmise de OMV.

Întrebarea care se pune în acest moment este dacă cei care au scris ordonanța de urgență au fost proști sau ticăloși. În oricare dintre situații, ceva trebuie făcut“, a punctat analistul politic Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -    În Austria da, în România ba! Riposta ANAF după refuzul OMV Petrom de a ne plăti taxa de solidaritate

„PNL spune că cei de la Finanțe au redactat greșit ordonanța. Pe de altă parte, Partidul Social Democrat spune că directiva Comisiei Europene a fost elaborată la o întâlnire la care a participat și Virgil Popescu și ceilalți miniștri ai Energiei, iar anul trecut, pe taxa de solidaritate impusă de Guvernul României, PNL-ul a avut de obiectat. Cine are dreptate în acest caz?“, a întrebat jurnalista Ana-Maria Roman.

„Cel care a scris ordonanța trebuie anchetat și să spună dacă a scris-o din capul său, prost sau co-interesat, ori a primit ordin de la unul dintre miniștri. E foarte simplu!“, a replicat Bogdan Chirieac.

„Am un sentiment că onorabilul DNA, altminteri foarte prezent, fiind vorba despre OMV, nu va participa la niciun fel de anchetă. Probabil că trebuie o unitate mai curajoasă a Parchetului“, a spus Chirieac.

„Ce poate să facă Statul în acest caz, în situația în care 75% din venituri ar fi trebuit să vină din extracție de țiței, din rafinărie. Unele voci spun că OMV-ul și-a redus profiturile, din toamnă până acum, pe acest sector, tocmai pentru a nu plăti această taxă de solidaritate?“, a insistat jurnalista Antena 3 CNN.

„Dacă a făcut lucrul acesta pentru a evita impozitarea, e faptă penală. Statul Românu nu poate face nimic, nu are rost să avem vreo așteptare din partea Statului. În schimb, dacă OMV nu va plăti miliardul de euro impozit cuvenit, inventat de Uniunea Europeană, propun ca Guvernul României să alerge vreo 3 buticari români și să-i pedepsească aspru fiindcă au evazionat ANAF-ul cu 1.000 de lei fiecare. Atunci ne liniștim și totul va fi bine“, a spus, ironic, Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -      Rareș Bogdan: Dacă OMV este lăsat să scape, statul român este eșuat. ”Nu ne umilesc doar austriecii”. Șansa României în energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel