Angelina Jolie a luat, la începutul acestui an, decizia de a suporta o dublă mastectomie, după ce medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% de a se îmbolnăvi de cancer mamar şi un risc de 50% de a dezvolta cancer ovarian.
Mulți au considerat că a fost un gest necugetat în contextul în care actrița nu era bolnavă, însă medicii au explicat că prin această procedură, actrița a scăpat de posibilitatea de a face cancer.
Florin Băcanu, medic oncolog, invitat la DC News, a vorbit despre procedura radicală la care a fost supusă Angelina Jolie.
Întrebat de ce actrița a ales să facă această intervenție chirurgicală, medicul a spus: "Pentru că biologia moleculară din ultimii 20 de ani a dovedit că la baza tumorilor maligne există gene care împing spre cancer. Pe bază genetică se transmit unele tipuri de cancer. De exemplu, în cazul cancerelor de sân, 15-30% au un teren moștenit ce se pot doza în sângele fiicei sau nepoatei pacientei. Dacă există una sau două rude în familie cu cancer de sân, ovarian sau de colon, poți să moștenești ereditar predispoziția de a face cancer cu probabilitatea de 82%. Dacă o mamă are cinci fiice și le transmite această genă, nu înseamnă că toate vor face cancer, dar au predispoziție. De aceea, unele femei apelează la mastectomie profilactică pentru a nu mai putea apărea cancerul de sân. De obicei, acest lucru se face după ce femeia naște și alăptează. Astfel se poate scăpa de cancer. Angelina Jolie și-a scos și ovarele văzând că are a doua genă cu mutații. Dacă ești bine informat și dacă faci teste, poți lua măsuri fără ca pacientul să mai facă boala."
"25.000 de femei au cancer moștenit. De aceea, ele pot alege să nu aștepte să apară boala și să se opereze înainte ca programul genetic din gena moștenită să se îndeplinească. Una din opt femei a avut, are sau va avea cancer de sân", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu