Jurnalistul Dan Tănasă a criticat politica României în ceea ce privește ONG-urile. Acesta a precizat și a explicat că România ar fi trebuit să adopte o lege precum Budapesta.
Parlamentul ungar a adoptat marți, 13 iunie a.c., o lege controversată care sporește controlul guvernamental asupra organizațiilor neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană și de ONU și care vizează în mod special organizațiile susținute de miliardarul american George Soros, scria la momentul respectiv MTI, AFP și Reuters preluate de Agerpres.
Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 7,2 milioane de forinți (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept „organizații susținute din străinătate".
”Cum era de așteptat, România nu a avut absolut nicio reacție pe acest subiect, ca de altfel pe foarte multe alte subiecte de interes geostrategic. Bucureștiul a ales să nu reacționeze, dovedind încă odată lipsa crasă a oricărei viziuni în privința relației bilaterale cu Ungaria.
Cum ar fi trebuit să reacționeze Bucureștiul? Un exemplu de reacție ar fi putut fi adoptarea unui proiect legislativ în oglindă. Liderii politici de la București, fie ei de stânga sau de dreapta, ar fi trebuit să-și amintească de proverbul românesc „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face". Adoptarea acestei legi controversate de către Parlamentul de la Budapesta, la propunerea Premierului Viktor Orban, ar fi trebuit să nască o reacție absolut firească a Parlamentului de la București care să adopte, în oglindă, un proiect similar prin care să scoată la lumină finanțările de zeci de milioane de euro anual pe care Budapesta le acordă unor ONG-uri din România”, scrie Dan Tănasă pe blogul personal.
”Dacă am fi avut un Parlamentul format din oameni politici cu coloană vertebrală sau dacă România ar fi avut lideri politici, s-ar fi impus așadar adoptarea unui proiect legislativ similar cu cel adoptat de Parlamentul Ungariei, prin care opinia publică românească să afle care sunt ONG-urile care încasează bani din Ungaria. Tot un astfel de proiect legislativ ar trebui să clarifice dacă Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) încasează fonduri din Ungaria și care este nivelul acestor fonduri. Ce anume se face cu acești bani trimiși de Ungaria unor ONG-uri din România știm deja”, mai precizează jurnalistul Dan Tănasă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News