Ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Dr. S Jaishankar, a dezvăluit că India a fost contactată de ONU pentru a convinge Rusia să înceteze luptele în jurul centralei nucleare Zaporojie.
Ministrul Afacerilor Externe al Indiei, S Jaishankar, în timpul primei sale vizite în Noua Zeelandă, a calificat conflictul între Rusia și Ucraina drept ”încă fierbinte” și a reamintit că Indiei i s-a cerut să-i convingă pe ruși cu privire la problema siguranței centralei nucleare Zaporojie, scrie Aninews.
Reiterând că Organizația Națiunilor Unite, printre alte țări, a căutat intervenția diplomatică a Indiei pentru a opri Rusia să-și continue activitățile militare în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, EAM Jaishankar a declarat: ”A fost o cerere către noi să presăm rușii în această problemă, ceea ce noi am făcut. Cred că în acest moment, orice putem face, vom fi dispuși să facem”.
Ministrul indian al Afacerilor Externe a mai spus că India ar fi putut avea un impact asupra inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de ONU, care a fost elaborată între Ucraina și Rusia în august.
„Cu câteva luni în urmă, când a existat această inițiativă de a scoate cerealele prin Marea Neagră, ONU, care conducea inițiativa, a fost interesată de relația noastră cu rușii. Am propriile mele motive să mă gândesc, să știu că undeva, că discuțiile noastre au avut un impact”, a mai declarat ministrul indian al Afacerilor Externe.
„În acest moment, conflictul este încă fierbinte, pasiunile sunt încă mari. Nu este ușor pentru oameni să asculte cu ușurință vocile rațiunii”, a mai adăugat Ministrul Afacerilor Externe al Indiei, S Jaishankar.
Între timp, miercuri, președintele rus Vladimir Putin a ordonat preluarea centralei nucleare Zaporojie.
Citește și:
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.
Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.
Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.
Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative, scrie Agerpres.
Retrageri masive ale rușilor din regiunea Herson. Hărțile Ministerului Apărării de la Kremlin prezintă o contraofensivă fulger a ucrainenilor
Forțele ruse care ocupă regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a Mării Negre, au suferit pierderi teritoriale serioase în ultimele zile, arată hărțile publicate de Ministerul Apărării de la Moscova.
Briefing-ul zilnic video al ministerului nu a menționat nicio retragere, dar hărțile incluse au arătat că forțele ruse nu mai dețin controlul asupra satului Dudchany de pe malul de vest al râului Nipru, unde forțele ucrainene au făcut eforturi pentru a revendica teritoriul capturat la începutul ofensivei Moscovei.
În regiunea de nord-est Harkov, hărțile ministerului apărării au arătat că forțele ruse au părăsit poziții pe malul de vest al râului Oskil. Se pare că ei s-au retras la aproximativ 20 km (12,4 mile) spre est, până la granița provinciei Luhansk, după o contraofensivă a armatei Kievului în această lună.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News