În 2021, un număr record de 32.425 de persoane au fost reîntoarse și reținute în Libia după ce au încercat să ajungă în Europa.
UE și guvernele sale naționale continuă să privească la „peisajul infernal” al condițiilor migranților repatriați în Libia. Acuzația vine direct de la observatorii internaționali care au asistat la crime, torturi și violuri care au loc în centrele de detenție de stat din țara nord-africană.
Acuzațiile adresate Uniunii Europene au venit de la Federico Soda, responsabil pentru Libia al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), agenția Națiunilor Unite care monitorizează fenomenul migrației și oferă asistență guvernelor implicate.
”Cu privire la o serie de probleme din țară, noi” observatorii internaționali ”suntem singura voce”, a declarat Federico Soda la o conferință de presă la Bruxelles.
”Acest lucru este problematic. Ceea ce mă îngrijorează este un fel de încuviințare”, a precizat managerul OIM, interpretând astfel atitudinea europeană: ”Nu este o problemă de partea noastră, așa că, să o ținem acolo”.
Potrivit unui raport recent al OIM, în 2021 s-a ajuns la un număr record de 32.425 de persoane care au fost întoarse în Libia după ce au încercat să ajungă în Europa. Migranții interceptați pe teritoriul libian sau salvați în Marea Mediterană sunt apoi închiși în centre de detenție descrise drept adevărate lagăre de concentrare.
UE nu este acuzată doar că nu a făcut nimic pentru drepturile omului în Libia, ci și că a oferit finanțare pazei de coastă libiene pentru a desfășura și alte operațiuni în afara celor de căutare și salvare pe mare a migranților, potrivit Europa Today.
Amnesty International îi acuză însă pe libieni de comportament nesăbuit, cum ar fi avarierea sau răsturnarea bărcilor pentru a bloca migranții care încearcă să părăsească apele teritoriale ale Libiei.
Adresându-se jurnaliştilor, OIM responsabilă pentru Libia a preferat să nu menţioneze numele liderilor politici sau ale autorităţilor UE individuale acuzate de inacţiune în faţa încălcărilor flagrante ale drepturilor omului.
”Cred că întreaga comunitate are o responsabilitate”, a spus Soda, ”pentru că atunci când societățile devin la fel de polarizate precum am fost noi pe problemele migrației, cred că toți trebuie să ne uităm în oglindă și poate să ne punem în pielea și în condițiile acestor oameni”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News