Analistul politic Bogdan Chirieac a reacţionat ironic după ce FAO, departamentul pentru alimentaţie al ONU, a anunţat că preţurile la alimente au crescut 12 luni consecutiv, fiind un caz unic.
"FAO spune un lucru simplu. 12 luni la rând a crescut preţul la alimente. Asta înseamnă că pandemia a avut efecte, lucru pe care noi îl ştim deja. Ei spun că relansarea economică porneşte şi că vom avea o creştere economică fără precedent, ca după al Doilea Război Mondial. De ce să fie o veste rea? România este o ţară cu o producţie agricolă impresionantă. Nu mai contează dacă terenul e al românilor sau al străinilor, producţia e aici. Asta înseamnă că valoarea producţiei agricole o să crească", a declarat Bogdan Chirieac..
"Dvs (n.r Andreea Creţulescu, jurnalist RTV) spuneţi că puterea de cumpărare a românilor a scăzut. Asta vă poate spune orice gospodină, că s-au scumpit toate cu 30 la sută. Îmi permit să nu vă cred pe dvs, ci pe dl prim-ministru, care ne-a anunţat, nu se ştie pe ce bază, că puterea de cumpărare a românilor a crescut. Este foarte bine, deci, că au crescut preţurile. Legat de faptul că nu se majorează salariile şi pensiile, nici nu vrem să se întâmple. Românii au exprimat un vot prin care s-au manifestat împotriva creşterii de venituri pentru populaţie. Aia era o politică PSD pentru creşterea consumului. Nu era populist, era un program care se aplică şi în SUA. Acel program a fost dezavuat de poporul român, de o parte suficientă ca să facă dl Iohannis o majoritate în Parlament. Ce se întâmplă este strict în limitele normalităţii", a mai spus analistul.
Preţurile la produsele alimentare sunt în creştere, pentru a 12-a lună consecutivă, şi au atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2011 încoace, conform ONU, departamentul pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte).
Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, preţurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creşteri modeste a producţiei în Asia de Sud-Est, în timp ce cotaţiile la ulei de soia au fost influenţate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu