ONU critică interdicția impusă de Franța în privința acoperirii capului de către atletele musulmane

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

ONU a luat în considerare dezbaterea Franței despre secularism și îmbrăcămintea femeilor, spunând că femeile nu ar trebui să fie forțate să respecte codurile vestimentare, după ce guvernul francez a declarat că sportivilor care reprezintă țara le va fi interzis să își acopere capul în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, de la Paris.

„Nimeni nu ar trebui să impună unei femei ceea ce trebuie să poarte sau să nu poarte”, a spus Marta Hurtado, purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, după ce a fost întrebată dacă interdicția îndeplinește criteriile ONU privind drepturile omului, scrie The Guardian.

Remarcile ei au venit după ce ministrul francez pentru sport, Amélie Oudéa-Castéra, a evidențiat angajamentul guvernului față de secularism și opoziția acestuia față de afișarea simbolurilor religioase în timpul evenimentelor sportive.

"Ce înseamnă asta? Asta înseamnă interzicerea oricărui tip de prozelitism și neutralitatea absolută a serviciului public”, a declarat Oudéa-Castéra, duminică, pentru postul France 3. „Ceea ce înseamnă că reprezentanții delegațiilor noastre, din echipele noastre franceze, nu vor purta basma.”

Ministerul a declarat marți că remarcile lui Oudéa-Castéra sunt în conformitate cu legea franceză și cu „misiunea de serviciu public” așteptată de la sportivii francezi, ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să rămână neutri și să nu exprime opinii sau convingeri religioase.

„Ca atare, ei nu pot purta batic (sau orice alt accesoriu sau îmbrăcăminte prin care își exprimă apartenența religioasă) atunci când reprezintă Franța într-o competiție sportivă națională sau internațională”, se arată într-un comunicat.

Regulile pentru alți sportivi vor fi stabilite de fiecare federație internațională, sub supravegherea Comitetului Olimpic Internațional.

Marți, Hurtado a subliniat obligația Franței, ca semnatară a convenției internaționale de eliminare a discriminării împotriva femeilor, de a „lua toate măsurile adecvate pentru a modifica orice tipare sociale sau culturale care se bazează pe ideea de inferioritate sau superioritate a ambelor sexe”.

„Fiind vorba de acestea, practicile discriminatorii împotriva unui grup pot avea o consecință dăunătoare”, a spus Hurtado reporterilor.

Ea a subliniat, de asemenea, standardele internaționale privind drepturile omului pentru a susține că restricțiile privind exprimarea religiei sau a credințelor sunt „acceptabile doar în circumstanțe cu adevărat specifice care abordează preocupările legitime pentru siguranța publică, ordinea publică sau sănătatea publică” și că aceste restricții trebuie adoptate proporțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel