Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat luni "ameninţarea reînnoită" a minelor antipersonal, la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat că vor furniza astfel de arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, relatează AFP. Declaraţiile au fost făcute de şeful ONU în timpul unei conferinţe desfăşurate în Cambodgia pentru evaluarea progresului referitor la Convenţia privind interzicerea minelor antipersonal.
Guterres a lăudat eforturile de deminare şi de distrugere a minelor antipersonal în întreaga lume.
"Însă ameninţarea persistă", a afirmat el într-un comunicat.
"Acest lucru se referă în special la reluarea utilizării minelor antipersonal de către anumite părţi semnatare ale Convenţiei, precum şi la întârzierile în angajamentele anumitor părţi de a distruge aceste arme", a mai spus Guterres.
Guterres le-a cerut celor 164 de părţi semnatare ale Convenţiei - printre care se numără Ucraina, însă nu şi Rusia şi Statele Unite - "să îşi îndeplinească obligaţiile şi să garanteze respectarea Convenţiei". Poziţia lui Guterres a fost prezentată de subsecretarul general al ONU, Armida Salsiah Alisjahbana. AFP a contactat biroul său şi un purtător de cuvânt al lui Guterres pentru a întreba dacă declaraţiile vizează în special Ucraina.
Mai mult, delegaţia ucraineană prezentă la conferinţă nu a răspuns întrebărilor AFP cu privire la livrarea de mine antipersonal de către Statele Unite. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat că va livra Kievului mine antipersonal, decizie imediat criticată de organizaţiile pentru drepturile omului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat însă că minele antipersonal sunt "foarte importante" în oprirea atacurilor Rusiei.
Conferinţa se desfăşoară în Cambodgia, una dintre ţările cu cele mai multe mine antipersonal, victimă a unui război civil care a durat mai bine de 30 de ani începând cu anii 1960.
Din 1979, circa 20.000 de persoane au fost ucise în Cambodgia de mine şi alte muniţii neexplodate, în timp ce un număr dublu de persoane au fost rănite.
Campania internaţională de interzicere a minelor terestre a declarat miercuri că cel puţin 5.757 de persoane au fost victime ale minelor şi resturilor dispozitivelor explozive de război la nivel mondial anul trecut. 1.983 dintre ele au murit, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci