ONU, îngrijorată de atmosfera din Kosovo. Se apelează la dialog pentru a ieşi din "impasul politic"

AGERPRES
AGERPRES

ONU face apel la dialog pentru detensionarea situaţiei dintre Serbia şi Kosovo. 

ONU şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la atmosfera de "suspiciune reciprocă" din Kosovo, solicitând "măsuri de dezescaladare" între Belgrad şi Pristina, ai căror reprezentanţi s-au acuzat reciproc că poartă responsabilitatea pentru deteriorarea situaţiei, notează AFP.

Tensiunile sunt extrem de mari între Kosovo şi Serbia de la moartea unui poliţist kosovar ucis într-o ambuscadă, pe 24 septembrie. Se pare că a fost împuşcat de un comando paramilitar compus din sârbi kosovari.

"Evenimentele majore din 24 septembrie au exacerbat un mediu de securitate care se degrada deja, marcat de o atmosferă de suspiciune reciprocă şi percepţii contradictorii, în special în nordul Kosovo", a declarat în faţa Consiliului de Securitate şefa misiunii Naţiunilor Unite în Kosovo, Caroline Ziadeh, apelând la "dialog" pentru a ieşi din "impasul politic".

"Măsuri de dezescaladare sunt cruciale pentru a reduce tensiunile" a insistat ea, exprimându-şi "speranţa" într-o evoluţie pozitivă după întâlnirile care au fost organizate în weekend de americani şi europeni la Belgrad şi Pristina.

Se cere recunoaşterea asociaţiei municipalităţilor sârbe din Kosovo



Ea a cerut în special recunoaşterea "fără întârziere sau condiţii prealabile" a asociaţiei municipalităţilor sârbe din Kosovo.

În aceste oraşe predominant sârbe din nordul Kosovo, alegătorii sârbi au boicotat ultimul scrutin, ceea ce a dus la alegerea unor primari albanezi - cu o prezenţă la vot sub 4%. Instalarea lor în funcţie a degenerat într-o revoltă în primăvară.

"Comunitatea municipalităţilor sârbe este un element inevitabil pe care se bazează aplicarea oricărui alt acord", a insistat în faţa Consiliului de Securitate al ONU premierul sârb, Ana Brnabic, subliniind, totodată, că Pristina poartă responsabilitatea pentru evenimentele din 24 septembrie.

Acestea sunt, "din păcate, consecinţa logică a domniei fricii şi terorii impuse de Pristina, în pofida apelurilor la dezescaladare din partea comunităţii internaţionale", a declarat ea, descriind o "campanie tăcută de epurare etnică".

Cuvinte reluate de preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani-Sadriu, care acuză Belgradul de "epurare etnică prin mijloace administrative" în Serbia şi "trimiterea regiunii înapoi în anii 1990".

"Ceea ce s-a întâmplat pe 24 septembrie nu a fost doar un atac asupra Kosovo, a fost un plan de destabilizare a Balcanilor de Vest", a insistat ea.

Kosovo, cu 1,8 milioane de locuitori, dintre care 120.000 de sârbi, şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008 - pe care Belgradul nu a acceptat-o niciodată. Şi întrebarea rămâne obsesivă pentru unii sârbi, care consideră teritoriul drept leagănul lor naţional şi religios, mai scrie AFP, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel