ONU: Prețurile alimentelor în întreaga lume au atins un nivel record

Foto Pexels
Foto Pexels

Războiul din Ucraina a zguduit piețele de cereale și de ulei vegetal.

Războiul din Ucraina a zguduit piețele de cereale și de ulei vegetal, provocând în martie un record al prețurilor mondiale la alimente, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Ucraina și Rusia sunt mari exportatori de produse alimentare de bază, iar războiul a afectat producția agricolă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, spun specialiștii.

Aproximativ 30% din grâul mondial provine din Ucraina și Rusia, iar conflictul a afectat exporturile.

De asemenea, Rusia produce cantități enorme de nutrienți, cum ar fi potasiul și fosfatul, ingrediente cheie în îngrășăminte, care permit creșterea plantelor și a culturilor.

Citește și - Exclusiv DCNews / Bani împărțiți pe zile, facturi, rate, mâncare, transport. Adrian Negrescu, analist: Economisește 200-500 de lei pe lună

Adrian Negrescu, analist economic, a oferit mai multe recomandări pentru români.

„Este o perioadă plină de provocări, cu creșteri de prețuri la energie, la carburanți, la alimente. Trecem, privim vremuri tulburi în care este esențial să fim atenți pe ce ne cheltuim banii. Creșterea prețurilor ne-a mâncat deja din puterea de cumpărare, dăm mai mulți bani pentru mâncare, pentru utilități, pentru transport și servicii, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive. Războiul din Ucraina, sancțiunile la adresa Rusiei și Belarus ne vor afecta direct, așa că trebuie să fim atenți cu banii. În această perioadă, este esențial să cheltuim cu cap, pe lucrurile esențiale, și să încercăm, dacă avem de unde, să ne punem niște bani deoparte.

În lei, în euro, în dolari, este bine să ai bani măcar pentru a-ți plăti ratele, utilitățile, să ai de mâncare și întreținere măcar pentru două luni. Este esențial să evităm cheltuielile care nu sunt esențiale, să ne gândim de două ori dacă ne trebuie lucrurile pe care le vedem în magazine sau pe internet, chiar dacă sunt la promoție.

Să fim cumpătați și să evităm să cădem în capcanele întinse de cei care speculează momentul – de la cursurile umflate la casele de schimb valutar, la pseudo-afacerile cu criptomonede și creditele fără acte oferite de unele IFN-uri, care sunt adevărate capcane, au dobânzi de până la 1700 la sută. Dacă avem nevoie de bani să ne imprumutăm de la bancă, de la rude și prieteni și să evităm creditele ușor luate cu costuri ascunse.", a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel