ONU răspunde criticilor la adresa atitudinii sale faţă de încălcarea drepturilor omului în Xinjiang

FOTO: Freepik @recstockfootage
FOTO: Freepik @recstockfootage

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a contestat vineri faptul că nu este prea activ cu privire la încălcările drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang, aşa cum este acuzat de mai multe ONG-uri importante, informează AFP.

Înaltul Comisar Volker Turk şi serviciile sale "au comunicat (autorităţilor chineze) numeroasele noastre recomandări, în special cu privire la legile şi politicile controversate din contextul Xinjiang şi la problema urgentă a reîntregirii familiei", a indicat într-un email un purtător de cuvânt, chestionat de AFP.

Joi, mai multe organizaţii pentru drepturile omului au cerut Naţiunilor Unite să acţioneze, la aproape doi ani de la publicarea unui raport exploziv care detalia numeroase încălcări în Xinjiang, unde trăieşte o minoritate musulmană pe care Beijingul este acuzat că o persecută.

"Absenţa persistentă a urmăririi publice din partea Înaltului Comisar cu privire la atrocităţile documentate de propriile sale servicii riscă să submineze încrederea pe care i-o acordă victimele şi supravieţuitorii", au avertizat Human Rights Watch, Amnesty International, Serviciul Internaţional pentru Drepturile Omului şi Congresul Mondial al Uigurilor.

Aceste comentarii apar la aproape doi ani de la publicarea, în august 2022, de către Michelle Bachelet, care l-a precedat pe Turk în funcţie, a unui raport ce menţionează posibile "crime împotriva umanităţii" în Xinjiang.

Raportul, respins categoric de China, enumera o serie de încălcări ale drepturilor omului comise împotriva uigurilor şi a altor minorităţi musulmane din Xinjiang, solicitând o "atenţie urgentă" din partea lumii.

"Situaţia din Xinjiang rămâne îngrijorătoare", recunoaşte purtătoarea de cuvânt a OHCHR, Liz Throssel, care menţionează "rapoarte privind detenţii arbitrare, dispariţii forţate şi discriminări bazate pe religie şi origine etnică care continuă să ne fie aduse la cunoştinţă".

Conform lui Throssel, Înaltul Comisariat a evidenţiat "efectele dăunătoare ale legilor privind securitatea naţională şi combaterea terorismului, separarea familiei şi lipsa de transparenţă asupra persoanelor dispărute" în timpul unei vizite recente la Beijing.

"Am insistat asupra unui respect mai mare pentru dreptul internaţional şi asupra necesităţii de a implementa toate recomandările serviciilor noastre şi ale altor mecanisme internaţionale pentru drepturile omului", a scris ea, reamintind că depinde de state să se conformeze obligaţiilor în materie de drepturile omului.

"Dezbaterile serioase şi oneste fac parte din discursul privind drepturile omului", a declarat joi Volker Turk în faţa Consiliului Drepturilor Omului, dar "acestea trebuie să se desfăşoare departe de geopolitică şi să fie cu adevărat motivate de o preocupare profundă pentru drepturile omului, pentru toată lumea şi pretutindeni"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel