Corpul expert îi informează pe membrii Consiliului de Securitate al ONU că descoperirea armamentului sugerează o încălcare a sancțiunilor internaționale împotriva Phenianului.
Fragmentele provenite de la o rachetă care a aterizat în orașul ucrainean Kharkiv pe 2 ianuarie aparțin unei rachete balistice din seria Hwasong-11 a Coreei de Nord, au declarat observatorii sancțiunilor ONU unui comitet al Consiliului de Securitate (CSNU) într-un raport citit de agenția de știri Reuters luni.
În raportul de 32 de pagini, observatorii sancțiunilor ONU au concluzionat că "fragmentele recuperate de la o rachetă care a aterizat în Kharkiv, Ucraina, pe 2 ianuarie 2024, provin de la o rachetă din seria Hwasong-11 DPRK" și reprezintă o încălcare a embargoului asupra armelor din Coreea de Nord.
Cunoscută oficial sub denumirea de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), Coreea de Nord este supusă sancțiunilor ONU pentru programele sale de rachete balistice și nucleare încă din 2006, iar aceste măsuri au fost întărite de-a lungul anilor.
Trei observatori ai sancțiunilor au călătorit în Ucraina la începutul acestei luni pentru a inspecta fragmentele și nu au găsit dovezi că racheta ar fi fost fabricată de Rusia. Ei "nu au putut identifica locul de unde a fost lansată racheta sau de cine".
"Informațiile despre traiectorie furnizate de autoritățile ucrainene indică faptul că a fost lansată din teritoriul Federației Ruse", au scris aceștia într-un raport din 25 aprilie adresat comitetului de sancțiuni împotriva Coreei de Nord al CSNU.
"Dacă racheta era sub controlul forțelor ruse, atunci probabil achiziția a fost făcută de către Federația Rusă", au declarat aceștia, adăugând că aceasta ar fi o încălcare a embargoului asupra armelor din Coreea de Nord.
Misiunile Rusiei și Coreei de Nord la ONU din New York nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la raportul observatorilor.
Statele Unite și alții au acuzat Coreea de Nord că transferă arme către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022. Moscova și Phenianul au negat acuzațiile, dar au promis anul trecut să aprofundeze relațiile militare.
La o întâlnire a Consiliului de Securitate în februarie, SUA au acuzat Rusia că a lansat rachete balistice furnizate de RPDC împotriva Ucrainei de cel puțin nouă ori.
Observatorii ONU au declarat că rachetele balistice din seria Hwasong-11 au fost testate pentru prima dată în mod public de Phenian în 2019.
Rusia a folosit veto-ul luna trecută la reînnoirea anuală a observatorilor sancțiunilor ONU - cunoscuți sub numele de un panel de experți - care timp de 15 ani au monitorizat respectarea sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord. Mandatul panelului actual de experți va expira marți.
În câteva zile de la atacul din 2 ianuarie, procuratura regiunii Kharkiv a prezentat fragmente ale rachetei presei, spunând că era diferită de modelele rusești și "ar putea fi vorba despre o rachetă furnizată de Coreea de Nord".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News