Cel puţin trei milioane de afgani se află într-o situaţie de urgenţă alimentară absolută, confruntându-se cu riscul de foamete, ca urmare a secetei din cauza lipsei ploilor şi a zăpezilor iarna trecută, a avertizat luni coordonatorul umanitar al ONU pentru Afganistan, Toby Lanzer, citat de AFP.
'Datele pentru Afganistan sunt foarte sumbre', a subliniat Lanzer.
Date îngrijorătoare pentru milioane de oameni
'În ceea ce priveşte securitatea alimentară, avem astăzi cel puţin opt milioane de persoane încadrate la nivelul 3 şi cel puţin trei milioane de persoane la nivelul 4' de urgenţă, acesta din urmă precede foametea (nivelul 5, cel mai ridicat), a subliniat el.
La nivelul patru, 'aceste persoane supravieţuiesc cu mai puţin de o masă pe zi şi, după toate probabilităţile, această masă este compusă din pâine şi ceai. Aceasta nu poate dura' la nesfârşit, a deplâns Toby Lanzer situaţia.
Populația trebuie salvată rapid
'Trebuie să-i salvăm rapid. Acesta este un nivel de insecuritate alimentară de criză', a avertizat funcţionarul ONU, apreciind că, în caz contrar, 'există riscul ca aceşti oameni să ajungă la nivelul 5', ceea ce înseamnă foamete.
Potrivit Biroului Naţiunilor Unite de coordonare a afacerilor umanitare (UNOCHA) din Afganistan, 'aceste cifre sunt mult mai rele decât cele preconizate, fiind printre cele mai ridicate în lume şi care necesită un răspuns urgent'.
Cu titlu de comparaţie, în sudul Sudanului, numărul persoanelor încadrate la nivelul 4 de urgenţă este de 1,5 milioane şi puţin sub patru milioane la nivelul 3. Potrivit UNOCHA, 'nevoile Afganistanului sunt de două ori mai mari decât cele din sudul Sudanului'.
Care sunt previziunile ONU
Conform previziunilor agenţiei ONU, 600.000 de persoane ar trebui salvate în octombrie, după ce 600.000 au fost ajutate luna trecută.
Apropierea iernii adaugă un grad de urgenţă la această criză. UNOCHA a stabilit mijlocul lunii decembrie ca dată limită pentru a ajuta cel puţin 2,5 milioane de persoane.
Produsele de bază trimise sunt făină de grâu îmbogăţită, linte, sare, ulei vegetal şi, în unele cazuri, zahăr.
'Această situaţie poate avea un efect major destabilizator în ţară', a avertizat totodată reprezentantul Naţiunilor Unite, indicând că nevoile alimentare prezentate se referă la 18 din cele 34 de provincii afgane, în principal cele din nordul şi vestul ţării.
Foametea a lovit de trei ori
Până la mijlocul lunii septembrie, aproximativ 250.000 de persoane au părăsit provinciile cele mai afectate de secetă din vestul ţării, majoritatea aflându-se acum în tabere improvizate.
Foametea a lovit Afganistanul de trei ori în ultimii 20 de ani, evocă Lanzer: 'Pentru mulţi (oameni) este cea mai gravă situaţie pe care au văzut-o în viaţa lor', adaugă el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu