Planul Juncker va fi discutat la reuniunea de pe data de 25 martie ce marchează 60 de ani de la fondarea blocului.
Prin stabilirea a cinci practice „căi către unitate“ sau „căi alternative de cooperare la 27“, oficialii UE spun, potrivit Euronews, că Juncker își propune să le ofere celor 27 de lideri ai Uniunii Europene post-Brexit câteva opțiuni generale pentru a începe a le lua în considerare la summit-ul de reper de la Roma.
La aproximativ 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a fost unul dintre tratatele fondatoare ale UE, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat luna trecută că amenințările cu care se confruntă UE sunt acum „mai periculoase ca oricând“, scrie publicația The Independent. El a identificat trei provocări-cheie „care anterior nu au avut loc, cel puțin nu la o astfel de scară“, pe care UE trebuie să le atace.
[citeste si]
Primele două pericole se referă la creșterea opoziției - anti-UE -, a sentimentului naționalist pe întregul continent, plus „starea de spirit a elitelor pro-europene“, care Tusk se teme că sunt acum prea aservite „argumentelor populiste, precum și în dubii cu privire la valorile fundamentale ale democrației liberale“. Șeful UE este conștient aici că, în urma Brexit, și a alegerii președintelui american Donald Trump, este Europa continentală cea care va oferi o stea călăuzitoar în 2017 în cazul în care populismul de dreapta va continua să găsească teren electoral fertil.
A treia amenințare citată de Tusk, de data aceasta externă Uniunii Europene, este ceea ce el numește noua realitate geopolitică, ce a cunoscut o creștere a asertivității Rusiei și Chinei, precum și instabilitatea din Orientul Mijlociu și Africa, ce a dus la impactul crizei migrației asupra Europei.
Luate în ansamblu, planul lui Juncker subliniază faptul că dezbaterea asupra viitorului Europei se va intensifica după cum s-a întâmplat și în cazul discuțiilor oficiale despre Brexit dintre UE și Regatul Unit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu