La Clinica Chirurgie II a Spitalului Județean Timișoara medicii au realizat, în premieră, cu ajutorul unui robot chirurgical o intervenție de înlăturare a unei tumori canceroase esofagiene.
Intervenția chirurgicală, efectuată de o echipă operatorie din care au făcut parte prof. dr. Ciprian Duță și dr. Dan Brebu, a avut succes și a durat cinci ore, iar pacientul se simte bine, în continuare va urma un tratament de recuperare.
Potrivit medicilor, cazul pacientului în vârstă de 64 de ani a fost unul deosebit de grav, deoarece acesta ajunsese să nu mai poată înghiți, din cauza tumorii care îi invadase o mare parte a tractului digestiv.
Pacientul a prezentat o neoplazie în etajul abdominal superior și care a beneficiat de un aport minim invaziv, pentru că unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spații extrem de mici. Ca atare, s-a putut face operația din sfera abdominală mergând sus, în torace, pentru că manevrabilitatea acestor instrumente pentru aceasta este concepută, a explicat prof. Lazăr Fulger marți, într-o conferință de presă.
[citeste si]
Am început astfel de intervenții, dorința noastră este să avansăm către neoplaziile de pancreas, pentru că și acolo abordul clasic este unul extrem de dificil, iar bordul robotic vine în ajutorul nostru, a completat Lazăr Fulger, potrivit Agerpres.
Robotul a fost achiziționat în urmă cu doi ani, prin proiectul intitulat Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariției cancerului pelvin ROBOCAPE (RObotic — OBezitate — CAncer PElvin) și coordonat de prof. Lazăr Fulger.
Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanțare a fost de 19.000.000 lei, din care asistența financiară nerambursabilă, de 19.000.000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu