Cei mai mari investitori ai lumii s-au trezit, în 30 decembrie, cu o lovitură uriașă din partea Portugaliei, care a anunțat planurile de a impune pierderi grele de aproape de aproape două miliarde de euro de obligațiuni senior la Novo Bank, bancă creată din ruinele Banco Espírito Santo.
Această măsură controversată- care a determinat amenințări cu procese din partea unor investitori- a fost ultima dintr-o serie de operațiuni ale băncilor din Grecia Italia și Portugalia din ultimele săptămâni ale anului 2015, înainte de operațiunea "bail-in", reglementată la nivelul UE.
Autoritățile naționale, în fiecare caz, au grăbit completarea reorganizării financiare înainte de aplicarea a ceea ce se numește "bail-in", regulă mult mai dură pentru investitori, deponenți, care se aplică de la 1 ianuarie în toate țările din UE.
Alexandre Birry, analist de credit la Standard & Poor, spune că această schimbare mută controlul procesului bancar într-un organism european, potrivit ft.com. Unii investitori avertizează că modul inconsecvent și confuz în care autoritățile negociază eșecurile bancare în primele zile ale uniunii bancare europene este de natură să majoreze costurile de finanțare pentru creditorii mai slabi. Emiterea de obligațiuni bancare a fost stagnată în Europa în aceste condiții. Anul trecut, când investitorii erau au aflat despre legea bancară europeană, vânzarea de obligațiuni bancare a picat cu 10%, cu excepția operațiunilor garantate.
Philippe Bodereau, manager de portofoliu la Pimco, una dintre cei mai mari investitori de obligațiuni din lume, spune că este absolut normal ca deținătorii de operațiuni să ia asupra lor o parte echitabilă a pierderilor atunci când o bancă înregistrează un eșec.
Investitorii, în mare parte, sunt în așteptare. Ei nu știu dacă noul regim al UE pentru salvarea băncilor va fi o îmbunătățire a ceea ce a devenit o zonă din ce în ce confuză și complexă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu