Operațiune istorică în Elveția. Colete de pe platforme precum Temu, Shein și Wish sunt vizate de controale vamale

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

În Elveția se desfășoară o operațiune istorică în care se efectuează mai multe controale vamale.

Cel mai mare centru logistic al companiei de transport DPD din Elveția se află într-o hală industrială din Buchs. 80.000 de colete trec zilnic pe benzi transportoare. În permanență sosesc camioane noi, majoritatea direct de la aeroportul Zurich-Kloten.

Dar începând cu data de 17 noiembrie, în hală, lucrurile nu vor decurge ca de obicei. Ofițeri vamali în uniforme albastre și veste galbene fluorescente au instalat un punct de control în fața benzilor transportoare. În zece locuri aceștia efectuează simultan cel mai mare control al traficului de mărfuri din istoria vămilor elvețiene. Patruzeci de persoane sunt mobilizate timp de cinci zile.

Atât de multe colete sosesc în Elveția pe cale aeriană încât controalele la aeroport ar îngreuna traficul. Acesta este motivul pentru care vama își descentralizează căutarea expedierilor ilegale către centrele logistice ale companiilor de transport.

Vămile răspund exploziei comenzilor prin corespondență concentrându-se pe controale. În timpul pandemiei, chiar și persoanele care preferau de obicei să facă cumpărături în magazine au descoperit avantajele cumpărăturilor online. În același timp, platformele din Asia și-au extins ofertele și și-au accelerat lanțurile de aprovizionare.

Platforme precum Temu, Shein și Wish inundă acum piața elvețiană nu numai cu produse ieftine, ci și cu cele ilegale. Prin apăsarea unui buton se poate comanda orice: arme ilegale, substanțe pentru dopaj, pastile pentru impotență, droguri sau produse exotice precum uleiul din ficat de rechin. Black Friday din 29 noiembrie marchează începutul sezonului de cumpărături online, care va dura până de Crăciun.

Transporturi suspecte

Un autobuz gri este parcat la marginea sălii. Înăuntru, un vameș stă în fața unui ecran. La fiecare câteva secunde, apar noi radiografii. El le folosește pentru a examina loturile pe care colegii săi le introduc în vehiculul său pe o bandă rulantă.

Aceștia au blocat expedierea paleților care conțineau transporturi suspecte și verifică în prezent dacă suspiciunile erau întemeiate. Din motive de tactică investigativă, aceștia nu doresc să dezvăluie criteriile după care identifică coletele. Cu toate acestea, tabelul articolelor confiscate oferă un indiciu: majoritatea sunt „fabricate în China”.

Culoarea de pe radiografii dezvăluie doar materialul. Vameșul din fața ecranului vede obiecte din plastic. Când apar mici puncte verzi, el spune: „Acestea sunt pietre ieftine”. Mărgele din plastic. Apoi descoperă sticle:

„Ar putea fi un produs dopant sau o cremă de față chinezească”.

Un angajat DPD desface ambalajul. Din motive de siguranță, vameșii nu o pot face singuri. Alarmă falsă: sunt doar produse de înfrumusețare. Angajatul lipește totul la loc și le trimite pe bandă rulantă.

Dar apoi a apărut pe ecran o bară metalică. La prima vedere, și acest pachet pare inofensiv. În el, mai multe brelocuri, special concepute pentru femei. Toate sunt de culoare lila, iar unul este îmbrăcat în pluș.

Tendință periculoasă

Obiectul interzis nu este recognoscibil ca atare pentru cei fără experiență: este puțin mai lung decât un pix, se îngustează până la un vârf în față și are patru caneluri în centru pentru o prindere fermă. Este un kubotan.

„Este o tendință periculoasă”, spune Tanja Brunner, șefa vămii din Zurich. Ea este responsabilă de operațiune. Kubotan-urile reprezintă acum majoritatea armelor confiscate, după cum arată controalele specifice.

Inventatorul armei este japonezul Takayuki Kubota, în anii 1960. El a dezvoltat această armă albă pentru polițistele din Los Angeles. Diverse discipline asiatice de arte marțiale o folosesc, de asemenea, ca amplificator al punctelor de presiune. În acest fel, luptătoarele învață ce puncte ale corpului adversarului trebuie să lovească și ce răni trebuie să provoace.

Un kubotan nu este mai periculos decât o șurubelniță sau o foarfecă. Ceea ce este decisiv este modul în care acestea sunt utilizate. În conformitate cu legislația elvețiană, o armă este un dispozitiv destinat să rănească oameni, spre deosebire de o unealtă. Acesta este motivul pentru care unele cuțite sunt interzise, altele nu. Și de aceea și kubotan-ul este interzis. Singurul său scop este să rănească.

Pe piața online, kubotan-urile sunt promovate în primul rând pentru autoapărare. Spre deosebire de spray-ul cu piper, femeile pot ține acest dispozitiv discret în mână și pot lovi prin surprindere, spun textele publicitare. Cu o lovitură țintită, acesta poate imobiliza adversarii fizic superiori. Spray-urile cu piper, pe de altă parte, conțin doar piper și nu lasă răni, astfel că sunt disponibile în magazinele specializate de la vârsta de 18 ani, fără permis de port-armă.

Kubotan-ul este sinonim cu rearmarea vieții de noapte. Tinerii poartă din ce în ce mai des cuțite pliabile în buzunar. Tinerele femei au uneori unul dintre aceste pixuri metalice agățat de mănunchiul de chei.

Bunuri ilegale

În timpul inspecției, vameșii au găsit aproape 700 de loturi care conțineau bunuri ilegale. Printre acestea se numărau 241 de medicamente, 79 de arme și 71 de indicatoare laser. În plus, 543 de mărci contrafăcute au fost găsite. Pentru toate categoriile menționate, o singură țară s-a aflat în fruntea listei de origini: China.

Într-o comparație multianuală, serviciul vamal constată cifre fluctuante. Într-un an, de exemplu, sunt confiscate mai multe arme, iar în anul următor ceva mai puține. Totuși, aceste cifre nu ne spun prea multe despre comerțul online, ci mai degrabă despre situația personalului vamal.

În anii în care numărul cazurilor a scăzut, Oficiul Federal al Vămilor și Protecției Frontierelor al Elveției nu a avut resursele necesare pentru a verifica coletele.

Cu toate acestea, nu există nicio intenție rea în spatele multor transporturi ilegale. Șefa vămilor citată anterior, Brunner, recunoaște acest lucru:

„Uneori este dificil pentru clienți să știe dacă comandă produse interzise”.

Echipa sa a căutat produse ilegale pe platformele online în cauză pentru a ajusta obiectivul controlului prioritar și a găsit numeroase indicații înșelătoare în descrierile produselor. În cazul armelor kubotan, de exemplu, se afirmă adesea că acestea nu sunt arme, chiar și în conformitate cu legislația elvețiană.

Dar ignoranța nu este o protecție împotriva sancțiunilor. Vameșii confiscă mărfurile și le trimit procurorilor cantonali. Pentru autorități, controlul coletelor a devenit o chestiune de amploare. Principalele parchete cantonale emit aproape zilnic ordonanțe penale. Acestea sunt procese rapide în care anchetatorii joacă și rolul de judecători.

Pistol cu aer comprimat

Tocmai a intrat în vigoare un ordin penal al procuraturii din Aargau. Un bărbat de 52 de ani din Aargau a comandat un pistol cu aer comprimat și trei bastoane telescopice prin intermediul aplicației Wish. Wish este o platformă de vânzări americană care vinde în principal produse chinezești ieftine.

Vameșii din Zurich au confiscat pistolul cu aer comprimat deoarece este considerat o armă falsă. Acesta este interzis deoarece poate fi confundat cu o armă de foc reală. În ceea ce privește bastoanele, acestea sunt arme interzise care pot fi achiziționate numai cu un permis de import.

Procurorul a impus o amendă. Dacă bărbatul nu plătește 1200 de franci, va trebui să petreacă 40 de zile în închisoare. Există, de asemenea, costuri de 2380 de franci pentru cheltuieli de judecată, conform publicației watson.

Bărbatul este ruinat financiar. Trăiește dintr-o pensie de invaliditate de 900 de franci și își plătește amenda în rate. Comanda l-a costat doar 100 de franci:

„Am comandat arma ca un cadou pentru băiețelul meu, iar bastoanele pentru antrenament. Practic arte marțiale”.

În plus, el este vânător și, prin urmare, are permis de port-armă, dar nu și pentru bastoane.

Pe platforma de vânzare, produsele erau prezentate ca fiind legale. Bărbatul și-a învățat lecția:

„Nu voi mai comanda niciodată nimic de pe Wish”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel