Operațiunea ”Capitala”. Cum va înhăța PDL banii lui Vanghelie și ce câștigă Videanu

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la Poiana Braşov, că ia în calcul modificarea Legii administraţiei publice locale. Intenția declarată este de a consolida statutul primarului, atât din perspectiva raportului pe care îl are cu consiliul local, cât şi din perspectiva statutului juridic, astfel încât ”primarul să nu poată fi amendat de toată lumea”. Faptul că este acţionat în judecată, în nume propriu, fără să aibă legătură cu natura funcţiei, poate să-i agraveze şi să-i pună în dificultate exercitarea mandatului, a precizat Boc, după întrevederea avută cu primarii de comune democrat-liberali.

Prima lovitură pe care ar putea-o da PDL cu aceste schimbări ar fi, însă, desființarea primarilor de sector și concentrarea fondurilor la nivelul Primăriei Generale. Astfel, cei doi primari ai Opoziției, Andrei Chiliman și Marian Vanghelie, ar rămâne fără resurse, în timp ce  Oprescu, la centru, joacă așa cum îi cântă consilierii PDL, majoritari în Consiliul General. Întărirea puterilor primarilor face parte din strategia PDL pentru anul electoral 2012, când se bazează pe alegerile locale pentru a  câștiga influență în comisiile electorale prin edilii portocalii. În ciuda sondajelor dezastruoase, PDL speră că va propulsa ”prin realizări” destui primari pentru a avea un start lansat în alegerile generale. Metoda: vor fi finanțate mai ales primăriile PDL, după cum s-a văzut deja, iar fondurile europene vor fi dirijate în localitățile conduse de primari portocalii. Ceilalți edili vor fi hărțuiți cu controale și plângeri, astfel încât proiectele europene să avanseze greu, iar publicul să vadă că doar ”competenții” lui Boc au rezultate.  Liderul democrat-liberal a susţinut, de altfel, că "armata extraordinară a primarilor PDL îşi va îndeplini mandatul şi s-a declarat convins că, în 2012, aleşii locali ai partidului vor fi primii care vor câştiga bătălia alegerilor. Boc a precizat că PDL le va oferi primarilor expertiză, pentru ca aceştia să participe într-o "competiţie decentă" pentru atragerea fondurilor europene.

Măsura legislativă vizată de Boc are și o miză concretă  pentru Videanu, deși de aceasta vor profita și alți aleși locali. Dacă se va stabili prin lege că primarii nu pot fi acționați în judecată în nume propriu, fostul primar al Capitalei scapă de numeroase litigii pe care le are ca urmare a exercitării mandatului, inclusiv de câteva plângeri la DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel