Operațiunea ”Întoarcerea”. Protestele publice, la fel de greu de organizat ca în 1989

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea

Ministerul Administrației și Internelor a postat recent pentru dezbatere proiectul Legii privind organizarea adunarilor publice. Potrivit acestui proiect, actualii guvernanţi şi-au propus să le ia românilor şi dreptul de a protesta, fundamental în orice societate democratică.

Noile reglementări pe care Puterea are de gând să le introducă în legislaţia cu privire la organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice vor limita excesiv dreptul de protest. Legea nr.60/1991, care este în vigoare, precizează chiar la primul articol faptul că „Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege”. Această garanţie nu mai apare deloc în proiectul de lege întocmit de guvernanţi, se arată într-un comunicat al deputatului PSD, Valeriu Zgonea.

În clipa de faţă, este suficientă o înştiinţare a administraţiei publice privind un protest, dar guvernanţii vor să elimine statutul de drept al acestei forme de exprimare publică, înlocuind termenul de „declarare” a adunărilor publice cu cel de „aprobare”. Aşadar, o comisie de la primărie aprobă sau nu un protest. Un drept fundamental poate fi îngrădit din „motive rezonabile”. Ce înseamnă „motive rezonabile”? Nu aflăm din acest proiect de lege. Se deschide astfel calea abuzivă de măsuri discreţionare pentru a se interzice aceste libertăţi constituţionale, creând premisele unui stat autoritar.

Adunările publice vor fi interzise în apropierea Guvernului, instituțiilor publice, gărilor sau spitalelor

Obligativitatea de a anunţa instituţiile statului cu 5 zile înainte de desfăşurarea adunării publice, faţă de 3 zile – cum este stipulat în legea în vigoare, blochează practic  o reacţie promptă a cetăţenilor la subiecte de mare interes pentru ei. Românii nu vor mai putea protesta în apropierea Guvernului, Parlamentului, ministerelor, prefecturilor şi a altor instituţii ale statului, dar nici în apropierea gărilor, staţiilor de metrou, spitalelor sau pe traseele unde se execută lucrări edilitar-gospodăreşti. În aceste condiţii, mă îndoiesc că s-ar mai putea defăşura vreun miting în Bucureşti. Probabil că Guvernul s-a gândit să-i trimită pe cetăţeni să protesteze pe vreun izlaz comunal. Asta este politica pumnului în gură propusă de Guvernul Boc!

Din actuala lege dispar paşii şi procedurile de intervenţie în forţă, dispar somaţiile. Proiectul conţine multe expresii vagi, existând riscul unor interpretări abuzive din partea forţelor de ordine. Nu sunt precizate criteriile specifice în baza cărora se stabileşte gradul de risc al unei adunări publice. Orice miting poate fi transformat într-un pretext pentru declanşarea unei represiuni dure, se mai arată în comunicatul deputatului PSD.

Amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei sau  muncă în folosul comunității, între 150 și 300 de ore

Nivelul amenzilor pentru „contravenţia” de a organiza sau de a participa la o adunare neatorizată este foarte ridicat. Refuzul de a părăsi o adunare publică, la cererea reprezentanţilor autorităţii, constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare. Toate aceste măsuri sunt introduse pentru a descuraja cetăţenii să-şi manifeste dreptul la libera asociere şi dreptul la libertatea de exprimare.

Actuala guvernare doreşte să împiedice orice tentativă a cetăţenilor de a-şi exprima public părerea şi nemulţumirile. Proiectul reflectă şi o viziune generală opusă valorilor şi principiilor democratice. Cei care participă la proteste devin un „pericol public” în ochii guvernanţilor, sunt culpabili, se transformă în nişte indivizi care tulbură liniştea cetăţenilor oneşti şi dăunează grav intereselor ţării. Se doreşte, astfel, expulzarea prezumţiei de nevinovăţie din conştiinţa publică. Dintr-un demers civic ce trebuie încurajat, dintr-o iniţiativă de dezvoltare a spiritului comunitar, adunarea publică devine un pericol, ceva ce trebuie evitat.

După ce i-a împins pe români la limita sărăciei şi a disperării, Guvernul Boc încearcă să împiedice orice manifestări de protest ale cetăţenilor. În esenţă, această iniţiativă arată că guvernanţilor le e frică de popor. Dar de ce le e frică nu scapă!

PSD va face tot posibilul pentru a bloca această iniţiativă care restrânge în mod nejustificat drepturile şi libertăţile fundamentale, conchide Valeriu Zgonea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel