Petrolierul ”Sounion” era încărcat cu 150.000 tone de țiței.
Salvarea petrolierului ”Sounion” aflat încă în flăcări după ce a fost atacat de rebelii houthi în largul coastei Yemenului este ”în curs”, a indicat luni seară Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), notează AFP, scrie Agerpres.
”Sounion”, navă aflată sub pavilion grec și cu 150.000 de tone de țiței la bord, a fost lovită pe 21 august cu proiectile lansate de houthi.
Acești insurgenți susținuți de Iran au afirmat apoi că au detonat mai multe încărcături pe navă, provocând mai multe incendii la bord, înainte de a ”autoriza” salvarea acesteia.
Potrivit unui comunicat al CENTCOM pe platforma X, ”operațiunile de salvare sunt în curs”, iar nava, ”încă în flăcări”, reprezintă amenințarea unei ”grave catastrofe de mediu”.
Luni mai devreme, misiunea Aspides a Uniunii Europene a scris pe X că va ”asigura protecția remorcherelor, care vor efectua operațiunea de salvare și le vor facilita eforturile pentru a preveni a unui dezastru ecologic” în Marea Roșie.
”Mai multe incendii continuă să ardă pe puntea principală a navei”, dar în prezent ”nu există niciun semn vizibil al unei scurgeri de petrol”, a mai spus aceasta.
Echipajul de pe ”Sounion”, format din 23 de filipinezi și doi ruși, a fost salvat a doua zi după atacul houthi de o fregată franceză angajată în misiunea europeană.
Operațiunea Aspides a fost lansată în februarie pentru a proteja navele comerciale de atacurile houthi. Misiunea este pur defensivă, autorizată să deschidă focul pentru a apăra navele sau ea însăși.
Rebelii, care controlează capitala și vase zone din teritoriului yemenit, atacă navele pe care le consideră legate de Israel, spunând că acționează în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, unde un război opune mișcarea islamistă Hamas și Israelul, de pe 7 octombrie.
Atacurile lor au perturbat traficul în această zonă maritimă esențială pentru comerțul mondial, determinând Statele Unite să înființeze o coaliție maritimă internațională și să lovească ținte rebele în Yemen, uneori cu ajutorul Regatului Unit.
Potrivit Agenției britanice de Securitate Maritimă (UKMTO), alte două nave au fost lovite luni de atacuri în largul coastei Yemenului.
Potrivit CENTCOM, acestea sunt două petroliere, unul arborând pavilionul Panama, celălalt saudit. Al doilea transportă aproximativ două milioane de barili de țiței, conform aceleiași surse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News