Opiniile lui J.D. Vance despre Europa. Sprijin pentru Ungaria și atacuri asupra Poloniei

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

De la Bruxelles la Berlin și până la Budapesta, J.D. Vance, noul coleg de campanie al fostului președinte american Donald Trump, nu s-a sfiit să-și exprime opiniile controversate despre Europa.

J.D. Vance, senatorul de 39 de ani din Ohio și un cunoscut susținător al izolaționismului american, a criticat vehement Uniunea Europeană pentru decizia de a reține fonduri destinate Ungariei și Poloniei. Într-un interviu din februarie, Vance a declarat că "UE a ținut departe miliarde de dolari de ajutor promis Ungariei din cauza opiniilor acesteia despre Ucraina. A capturat miliarde de dolari din ajutorul promis de un guvern anterior din Polonia din cauza opiniilor conservatoare ale guvernului polonez”. El a acuzat Bruxelles-ul și Berlinul de impunerea unor "vederi liberale imperialiste” asupra Europei, scrie Politico.

Sprijin pentru Ungaria

La fel ca Trump, Vance a vorbit pozitiv despre prim-ministrul ungar Viktor Orban și a propus preluarea unor măsuri din politica socială a acestuia. Într-un discurs din 2021, el a lăudat inițiativele Ungariei de a oferi împrumuturi cuplurilor proaspăt căsătorite, împrumuturi care sunt iertate dacă acele cupluri rămân împreună și au copii. De asemenea, Vance a cerut "de-woke-ificarea” școlilor americane, citând măsurile lui Orban de a interzice predarea teoriei critice a rasei și a genului.

Atacuri asupra Poloniei

Vance l-a criticat pe Donald Tusk, prim-ministrul polonez, pentru comentariile acestuia împotriva republicanilor care au blocat ajutorul american pentru Ucraina. El a subliniat că "noul lider al Poloniei își arestează adversarii politici și își datorează securitatea generozității americane”. De asemenea, Vance a cerut administrației Biden să încurajeze guvernul polonez să reconsidere acțiunile care ar putea submina libertățile cetățenilor polonezi și americani.

Opinii despre Germania

Senatorul american a criticat dur politica militară și energetică a Germaniei, pe care a catalogat-o drept "idotică”. Într-un eseu pentru Financial Times, Vance a subliniat că Germania cheltuie mai mult decât Franța pe apărare, dar cu rezultate minime, subliniind că Bundeswehr-ul abia poate aduna o singură brigadă gata de luptă. El a adăugat că "Germania este cea mai importantă economie din Europa, dar se bazează pe energie importată și pe forță militară împrumutată.”

Critici asupra Marii Britanii și Italiei

Deși secretarul de externe britanic, David Lammy, îl consideră pe Vance un prieten, senatorul american a numit Marea Britanie "o țară islamistă”. Într-o conferință conservatoare, Vance a discutat despre pericolul proliferării nucleare, sugerând că Marea Britanie ar putea deveni prima țară islamistă care va obține o armă nucleară, menționând că "de când Labour a preluat conducerea.” Nici chiar prim-ministrul italian de extremă dreapta, Giorgia Meloni, nu a scăpat de criticile lui Vance. Într-un interviu din februarie, el a descris victoria lui Meloni drept o respingere a politicilor de imigrație de la Bruxelles, dar a numit eforturile ei de a reduce migrația în Italia un "dezastru total.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel