Opozantul lui Tusk aflat în greva foamei ar urma să fie hrănit cu forța. Cum a pornit conflictul care destabilizează Polonia

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Un tribunal polonez a emis o decizie prin care un fost ministru aflat în greva foamei, în închisoare, să fie hrănit forțat, a declarat președintele Duda miercuri, într-un caz care a stârnit emoții puternice, potrivit Reuters.

Fostul ministru de Interne al Poloniei, Mariusz Kaminski, și adjunctul său, Maciej Wasik, au fost reținuți la Palatul Prezidențial din Varșovia săptămâna trecută și trimiși în închisoare după ce au fost găsiți vinovați de abuz de putere în funcțiile lor anterioare.

Cei doi membri ai fostului guvern PiS - partid al cărui aliat este președintele Andrzej Duda - au anunțat că intră în greva foamei după condamnarea la închisoare.

Nu a fost imediat clar la care tribunal se refera Duda și informația nu a putut fi confirmată imediat de Reuters.

Cazul survine în timp ce un nou guvern pro-european încearcă să revină asupra reformelor implementate de administrația anterioară, care au crescut influența politică asupra instanțelor.

Revocarea reformelor judiciare ale guvernului anterior este esențială pentru deblocarea miliardelor de euro în fonduri ale Uniunii Europene.

PiS a încercat să-i prezinte pe Kaminski și Wasik ca prizonieri politici, o descriere respinsă de guvern și de toate organizațiile importante pentru drepturile omului.

"Astăzi am primit informații de la soția lui Mariusz Kaminski că... a fost emisă o decizie judecătorească să fie hrănit forțat," a spus Duda reporterilor la Forumul Economic Mondial din stațiunea elvețiană de schi Davos.

"Fac din nou apel la ministrul Justiției Bodnar, procurorul general, în mâinile cărora se află posibilitatea de a pune capăt sentinței de închisoare a lui Mariusz Kaminski și Maciej Wasik, ei pot face acest lucru în orice moment."

Ministrul Justiției, Adam Bodnar, a pus sub semnul întrebării de ce Duda nu folosește propria sa prerogativă de președinte pentru a-i grația pe cei doi, inițiind în schimb o procedură mai lungă pentru a-i elibera.

Rădăcina conflictului: Președintele Poloniei i-a grațiat pe cei doi fără să aștepte o sentință irevocabilă. Acum deși îi poate grația legal, pasează responsabilitatea la Ministerul de Justiție

Kaminski și Wasik au fost condamnați pentru prima dată pentru abuz de putere în 2015. Ei au negat orice faptă ilegală și au fost grațiați de Duda, înainte de pronunțarea Curții de Apel, iar mai apoi au fost numiți în funcții guvernamentale.

În acel caz, juriștii au pus sub semnul întrebării dacă Duda avea dreptul să-l grațieze pe Kaminski înainte ca o instanță de apel să emită o hotărâre finală.

Anul trecut, Curtea Supremă din Polonia a decis că acest caz trebuie redeschis, iar Kaminski și Wasik au fost condamnați de o instanță în decembrie la doi ani de închisoare.

Ei nu au fost trimiși imediat în închisoare, din cauza unei dispute legale cu privire la pierderea imunității lor parlamentare. După pierderea imunității, aceștia s-au ascuns de poliție la palatul prezidențial. În ciuda presiunii puse atunci de președintele Duda, cei doi au fost, într-un final, arestați.

Cu toate acestea, Andrzej Duda are acum posibilitatea de a-i grația în mod legal, însă pasează responsabilitatea la Ministerul Justiției care nu are astfel de prerogative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel