Opoziția din Turcia crește: Rivalul lui Erdogan conduce în Istanbul într-o cursă cu miză mare

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Alegerile locale la nivel național sunt considerate de analiști ca fiind un indicator atât al sprijinului lui Erdogan, cât și al durabilității opoziției.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a împins un contracandidat din partea Partidului AK al președintelui Tayyip Erdogan în alegerile locale de duminică, potrivit unei numărători inițiale, ceea ce ar putea impulsiona eforturile opoziției turce de a se reafirma ca forță politică.

Într-o altă lovitură dată lui Erdogan, în al doilea oraș ca mărime al națiunii, Ankara, primarul în exercițiu al opoziției, Mansur Yavas, și-a declarat victoria asupra contracandidatului său din partea Partidului AK (AKP) la mai puțin de trei ore după închiderea urnelor în cadrul scrutinului municipal la nivel național.

Alegerile locale la nivel național sunt considerate de analiști ca fiind un indicator atât al sprijinului lui Erdogan, cât și al durabilității opoziției.

Erdogan, care a condus Turcia timp de peste două decenii, a făcut o campanie intensă pentru ca partidul său să recupereze controlul asupra Istanbulului de la rivalul Imamoglu, primarul în funcție și potențial viitor contracandidat la președinție.

În unele orașe din estul Turciei au izbucnit violențe legate de alegerea oficialilor, care se aflau pe buletinul de vot alături de primari și alți oficiali municipali, trei persoane fiind declarate ucise.

Potrivit rezultatelor oficiale bazate pe 41,43% din urnele deschise, Imamoglu a avut o susținere de 50%, față de 41,26% pentru contracandidatul Partidului AK (AKP), Murat Kurum, fost ministru în guvernul național al lui Erdogan.

"Pe baza datelor pe care le-am adunat, pot spune că favoarea și încrederea pe care ne-o acordă cetățenii noștri au fost într-adevăr demonstrate", a declarat Imamoglu.

"Imaginea actuală ne mulțumește foarte mult", a adăugat el.

Agenția de stat Anadolu a publicat, de asemenea, numărători oficiale parțiale care arată că principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), conduce în orașe mari precum Izmir, Bursa, Antalya și Adana.

Imamoglu, din partea CHP, i-a aplicat lui Erdogan și AKP-ului său cea mai mare lovitură electorală din cele două decenii de mandat al acestuia, după ce a câștigat votul din 2019. Președintele a ripostat în 2023, asigurându-și realegerea și o majoritate parlamentară cu aliații săi naționaliști.

Potrivit rezultatelor parțiale, CHP conduce la nivel național cu aproape 39% din voturi, o premieră în ultimii 35 de ani.

Ascensiunea lui Imamoglu

Analiștii au declarat că un rezultat slab al AKP duminică ar putea slăbi controlul lui Erdogan asupra Turciei și ar putea semnala o potențială schimbare în peisajul politic divizat al acestei importante economii emergente. O victorie a lui Imamoglu ar alimenta, de asemenea, așteptările ca acesta să devină un viitor lider național.

"Imamoglu este bine și face ceea ce trebuie ca primar, dar nu se compară cu Erdogan", a declarat mai devreme duminică Omer, alegător AKP și pensionar, în timp ce o mulțime bucuroasă scanda numele președintelui la ieșirea dintr-o secție de votare din Istanbul.

În altă parte în Istanbul, inginerul Murat Ercan a declarat că dezaprobă rolul activ al lui Erdogan în campania electorală pentru partidul său înaintea alegerilor, considerând că președintele ar trebui să fie imparțial.

"Ekrem Imamoglu este genul de președinte după care tânjim, cu firea sa constructivă și zâmbitoare, care îi îmbrățișează pe toți", a declarat Ercan, în vârstă de 60 de ani, după ce a votat.

Într-un incident petrecut în sud-estul țării, grupurile s-au confruntat cu arme de foc, bastoane și pietre, provocând un mort și 11 răniți. Într-un alt incident, un candidat a fost ucis și patru persoane au fost rănite într-o bătaie, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu.

Aceasta a mai spus că 16 persoane au fost rănite într-o ciocnire în Sanliurfa, în timp ce un muhtar a fost înjunghiat în Afyonkarahisar, în vest. Demiroren a raportat separat că o persoană a fost împușcată mortal și două au fost rănite peste noapte în Bursa.

Alegătorii Kurzi, islamici

În Istanbul, care este motorul economiei Turciei, sondajele sugerau o cursă strânsă între Imamoglu și Kurum.

Analiștii au declarat că rezultatele inițiale au reflectat probabil în parte tensiunile economice cauzate de o inflație de aproape 70%, iar alegătorii kurzi și islamiști nemulțumiți au cântărit asupra performanței AKP.

În timp ce premiul principal pentru Erdogan este Istanbulul, el a încercat, de asemenea, să recâștige capitala Ankara. Ambele orașe au fost câștigate de opoziție în 2019, după ce s-au aflat sub conducerea AKP și a predecesorilor săi islamiști în ultimii 25 de ani.

Rezultatele inițiale au sugerat că perspectivele lui Erdogan au fost puțin îmbunătățite de prăbușirea alianței opoziției pe care a învins-o anul trecut. Imamoglu, un fost om de afaceri, încă atrage alegătorii dincolo de baza CHP-ului său secularist.

Alegătorii principalului partid pro-kurd au fost cruciali pentru succesul lui Imamoglu în 2019. De data aceasta, partidul lor DEM și-a prezentat propriul candidat la Istanbul, dar se aștepta ca mulți kurzi să lase deoparte loialitatea față de partid și să voteze din nou pentru el.

n sud-estul majoritar kurd, DEM a urmărit să-și reafirme puterea după ce, în urma alegerilor anterioare, statul a înlocuit primarii pro-kurzi cu "administratori" numiți de stat din cauza unor presupuse legături cu militanții.

"Îmi doresc să se pună capăt sistemului de mandatari. Aceste alegeri sunt importante pentru viitorul Turciei și pentru că ne ascultă: Kurzii sunt întotdeauna decisivi", a declarat funcționarul public Elif Durgun, în vârstă de 32 de ani.

Un factor care acționează împotriva lui Erdogan este creșterea sprijinului pentru Noul Partid al Bunăstării, de orientare islamistă, din cauza poziției sale dure împotriva Israelului în legătură cu conflictul din Gaza și a nemulțumirii față de modul în care AKP, cu rădăcini islamiste, gestionează economia, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel